Česko žádá polský úřad, aby převzal zodpovědnost za přepravy odpadů

6. srpen 2019 15:26

Ministerstvo životního prostředí připravuje oficiální žádost na partnerský polský úřad, aby dle nařízení o přepravě odpadů převzal zodpovědnost za nedovolené přepravy odpadů z Polska do České republiky. Policie nedávno prokázala, že původce nebezpečného odpadu uloženého do skladu ve Starém Městě u Frýdku-Místku byl skutečně z Polska. Na dotaz ČTK to uvedla Dominika Pospíšilová z tiskového oddělení ministerstva.

Sklad odpadu byl ve Starém Městě odhalen v lednu. Bylo v něm 650 tun odpadů. O jejich likvidaci se po dohodě s městem starala společnost Aquatest, která s odvozem začala v březnu. V polovině května byl sklad prázdný a objekt předán vlastníkovi. Město tehdy očekávalo náklady okolo osmi milionů korun, nakonec se dostaly na 15 milionů.

Náklady uhradilo město. Ministr zahraničí Tomáš Petříček v pondělí po setkání s frýdecko-místeckým primátorem Michalem Pobuckým (oba ČSSD) uvedl, že by městu finančně mohl pomoci stát. Podle Pobuckého konečné vyčíslení nákladů souviselo se složením odpadů, které bylo známé až po jejich likvidaci ve spalovnách.

Čtěte také

Moravskoslezští policisté počátkem dubna oznámili, že zadrželi jednatřicetiletého muže z Opavska, který podle nich pomáhal Polákům vybírat místa k nelegálnímu uskladnění nebezpečného odpadu v regionu. V Polsku bylo v souvislosti s případem podle dřívějších informací zadrženo 15 lidí, kteří se na vývozu odpadu podíleli. Muži z Česka, který jim údajně pomáhal, hrozí až pětileté vězení.

Už na únorovém jednání se ministři životního prostředí ČR a Polska dohodli na užší spolupráci inspekcí životního prostředí i policií obou zemí při zásazích proti takzvaným odpadovým mafiím. „Ve spolupráci inspekcí životního prostředí na obou stranách, policejních, případně celních orgánů, chceme efektivněji, rychleji a tvrději zasahovat proti odpadovým mafiím,“ řekl tehdy ministr Richard Brabec (ANO). S přeshraničním převozem nebezpečného odpadu má podle jeho protějšku Henryka Kowalczyka problém také Polsko.

Podle Pospíšilové v červnu v Katovicích jednali ředitel České inspekce životního prostředí (ČIŽP) s hlavním inspektorem polské partnerské instituce. Zúčastnili se i zástupci obou ministerstev. „Na základě tohoto jednání připravila polská inspekce životního prostředí návrh dohody o spolupráci a výměně informací mezi inspekcemi. Tento návrh byl ze strany České inspekce životního prostředí na konci června připomínkován a nyní čekáme na zpětnou reakci polské strany,“ napsala na dotaz ČTK Jana Jandová z ČIŽP.

zdroj: ČTK
Spustit audio

Související