Česko zasáhla chřipková epidemie. Nejvíce nemocných je v Libereckém kraji

3. únor 2018

Chřipková epidemie je v celé republice. Nejvyšší nemocnost hlásí hygienici z krajů Libereckého, Jihočeského, Jihomoravského, Středočeského a Ústeckého. 10 lidí v této sezóně na virové onemocnění zemřelo, dalších 57 skončilo v nemocnicích s vážnými příznaky. Nejohroženější jsou senioři a děti. Hlavní hygienička Eva Gottvaldová odhaduje, že epidemie by mohla trvat 6 až 8 týdnů.

 „Nejnovější údaje zpracované Státním zdravotním ústavem potvrzují, že probíhá plošná chřipková epidemie na celém území ČR. Cirkulují oba typy virů, jak chřipky typu A, tak i chřipky typu B, a to s vyšším podílem chřipky typu B,“ cituje ministerstvo zdravotnictví hlavní hygieničku České republiky Evu Gottvaldovou.

V Libereckém kraji překročil počet lidí s akutními respiračními onemocněními práh epidemie ve všech okresech. Podle krajských hygieniků připadá nyní v Libereckém kraji na 100.000 obyvatel  2151 nemocných. Většina nemocnic už proto vyhlásila zákaz návštěv.

Nemocnost v uplynulém týdnu v regionu vzrostla o pětinu. Nejvíc nemocných je v okrese Liberec, nejméně na Českolipsku. Kvůli chřipce platí zákaz návštěv v nemocnicích v Liberci, Turnově,  Jilemnici  a Semilech. Návštěvy nesmí také do domů pro seniory v Českém Dubu a v Turnově.

Ministerstvo zdravotnictví zároveň konstatuje, že v pátém kalendářním týdnu tohoto roku je celková nemocnost akutními respiračními infekcemi včetně chřipky na úrovni 1722 nemocných na 100 000 obyvatel, což při porovnání s minulým týdnem představuje vzestup o 18,3 procenta.

Dodržování hygienických pravidel

„Doporučujeme občanům pokud možno se vyhýbat větším uskupením lidí a zejména ve zvýšené míře dodržovat základní hygienická pravidla, jako kýchat do kapesníku či si po cestě hromadnou dopravou vždy umýt ruce. Pro posílení imunity je vhodné konzumovat dostatečné množství ovoce a zeleniny jako přirozených zdrojů vitaminů. Pokud už jste nemocní, chovejte se zodpovědně a infekci nepodceňujte – je mnohem lepší chřipku vyležet než nákazu šířit dál,“ upozorňuje Eva Gottvaldová.

Národní referenční laboratoř pro chřipku a oddělení epidemiologie infekčních nemocí Státního zdravotního ústavu ve spolupráci s krajskými hygienickými stanicemi vývoj nemocnosti i nadále monitorují.

Ve fázi plošné epidemie chřipky je téměř celá západní Evropa, ve východní Evropě je nemocnost zatím mírně nižší. Cirkulují oba typy virů, tj. jak chřipky typu A, tak i chřipky typu B, a to s vyšším podílem chřipky typu B.

autoři: dbr , mib
Spustit audio

Související