Český Těšín dokončil složitou opravu historické Kametzovy vily

9. prosinec 2019 13:41

Opravit památkově chráněnou budovu ale nebylo  jednoduché. Radnice měla problém najít  například dělníky, kteří by uměli repasovat historická okna. Ve vile už léta sídlí mateřská škola.

Kametzova vila má fasádu z červených kostek se žlutým orámováním okolo oken. Její dominantou je dřevěná konstrukce pod střechou. V Českém Těšíně je to jeden z nejstarších domů a je památkově chráněný.

„Byla snaha to vrátit do historie. Unikátně je to spojeno se stavebním stylem začátku 20. století. Takže je to jedna z mála budov, která si zachovala historický ráz. I když v dobách socialismu byla přistavěna hranatá přístavba, která to mírně zkazila,“ vysvětluje místostarosta Českého Těšína Vít Slováček (KDU-ČSL).

Vilu nechal postavit na přelomu století architekt Ludwig Kametz. „Je spojen nejen s tou vilou, ale také s takzvanou Kametzovou lávkou, která spojovala břehy řeky Olše. Takže toto jméno je s Českým Těšínem neodmyslitelně spjato,“ dodává místostarosta.

Město vilu odkoupilo v roce 2014 od soukromého vlastníka. Od té doby ji postupně opravuje. Někdy to ale není jednoduché. „Stará okna musejí být repasovaná a je problém i u odborníků, kteří by taková okna takovým způsobem byli schopni opravovat,“ popisuje jeden z oříšků Slováček.

V Kametzově vile v Moskevské ulici sídlí už léta mateřská škola. A není to jediná památkově chráněná budova, kterou pravidelně navštěvují předškoláci. V historické budově sídlí například i mateřská škola Kontešinec v Masarykových sadech.

Spustit audio