Český Těšín nabízí lidem peníze na opravu drobných prvků na historických budovách

2. prosinec 2021 06:10

Už pošesté vyčlenila českotěšínská radnice peníze pro svou památkovou zónu. O dotaci můžou žádat vlastníci budov v památkové zóně a použít ji na opravu historických prvků. Nejčastěji se jedná o vstupní dveře nebo ploty, které vznikly před rokem 1945.

„V Českém Těšíně jsou památky, tak se mi to líbí,“ chválí aktivitu města paní Alena. Pomoct s opravou historických prvků některé domy skutečně podle ní potřebují. „Je to mnohde zanedbané,“ dodává.

Díky dotačnímu programu byl opraven například plot v Masarykových sadech. „Kromě toho, že byl porostlý různými rostlinami, byl tvořený kamennými sloupy a podezdívkami – ty sloupy se během desetiletí začaly rozpadat. Takže bylo nutné vše zrenovovat. A dnes je krásný,“ ukazuje místostarosta Vít Slováček (KDU-ČSL).

Fuldova vila v Českém Těšíně

O finanční pomoc při opravě historických prvků na svých domech můžou lidé požádat i letos. Celkově už pošesté. „Samozřejmě musí splnit to, že ta rekonstrukce nebo oprava je v souladu s vyjádřením našich památkářů. Dotační titul je nastavený zatím v ročním objemu 300 tisíc korun a záleželo na tom, kolik zájemců se přihlásilo, protože mezi ně se ta částka rozděluje,“ dodává Slováček s tím, že žadatelé mohou dosáhnout na maximálně 50 procent nákladů potřebných na opravu.

Své žádosti můžou lidé zasílat od 3. ledna až do 18. února. V rukou už ale musí mít závazné stanovisku městských památkářů.

Spustit audio