Čeští ochranáři přírody pomohli zatknout šéfa indonéského gangu pašeráků ohrožených zvířat

26. květen 2022

Zoologická zahrada v Ústí nad Labem pošle třem ochranářským projektům více než 300 000 korun. Jde o dvě koruny ze vstupného od každého návštěvníka v loňském roce.

Jedním z podporovaných programů je záchrana kriticky ohrožených luskounů a outloňů v Indonésii.

„Před několika lety jsme postavili záchranné a rehabilitační centrum pro zabavené luskouny. Provozujeme ale také například anglicko – environmentální školu pro indonéské děti. Spolupracujeme i s tamními komunitami, podporujeme farmáře na hranicích chráněných území, kde outloni a luskouni žijí, zaměstnáváme také bývalé pytláky a v loňském roce jsme začali chytat i pašeráky,“ přibližuje koordinátor projektů František Příbrský.

Díky iniciativě lidí kolem programu The Kukang Rescue Program dopadla indonéská policie také gang pašeráků těchto zvířat.

„Asi v prosinci loňského roku jsme natáčeli dokument o luskounech a jejich ochraně. Přitom jsme zjistili, že na Západní Sumatře působí gangy pašeráků těchto zvířat. Pak jsme se spojili s profesionálním policejním vyjednavačem, který se s pomocí hackerů naboural do whatsappových skupin pašeráků. Vybral si jejich šéfa a začalo čtyřměsíční získávání jeho důvěry. Nakonec nám nabídl zvířata, která měl přímo doma – to byl ten zlom,“ přibližuje Příbrský.

Lidé sami mohou The Kukang Rescue Program podpořit – třeba jen tím, že vyrazí do ústecké zoo.

autor: Milan Král
Spustit audio

Související