Cestovním kancelářím ztěžují práci často se měnící pravidla pro vstup do cizích zemí

1. únor 2022 06:20

Neustále se měnící covidové podmínky pro vstup do cizích zemí jsou velkou komplikací pro cestovní kanceláře. Jejich majitelé musí často složitě zjišťovat, co v daném státu aktuálně platí. Například provozovatel jedné z opavských cestovek Jan Vimmer říká, že hledání těch správných informací mu zabere dlouhé hodiny práce.

„Pro mne jako pro majitele cestovky, co organizuje zájezdy, je nejhorší to, že fakt trávíme nejvíce času jenom nad tím zjišťováním, jaká covid pravidla v dané zemi jsou,“ líčí se své zkušenosti majitel opavské cestovní kanceláře Jan Vimmer.

Čtěte také

Při zjišťování informací o tom, co která země vyžaduje pro vstup, se přitom nezřídka kdy dostává do téměř až absurdních situací. „Mnohdy to neví ani lidé na ambasádách, na oficiálních infolinkách. Člověk nad tím stráví desítky hodin a ještě si není jistý, jestli to tak skutečně na těch hranicích je, jak si zjistil,“ dodává.

Podobné potíže při organizování zájezdů řeší i spousta dalších cestovních kanceláří. „Stává se nám docela pravidelně, že se nám změní něco během cesty. Že například odlétáte z jedné země do druhé a po přistání narazíte na to, že během toho letu se změnily podmínky a musíte vytvořit nějaký nový formulář nebo jít na test navíc,“ vysvětluje třeba majitel další cestovky Jan Papež, který je zároveň i místopředsedou Asociace cestovních kanceláří České republiky.

Podle něho různící se covidové podmínky odrazují od cestování i turisty, kteří jezdili do zahraničí po vlastní linii. „Obyčejní klienti, kteří cestovali i bez cestovní kanceláře, v tuto chvíli chápou, že cestovní kanceláře tomu rozumí víc než oni sami, a často se stává, že ti, co předtím cestovali bez cestovky, se v tuto chvíli obracejí na cestovní kancelář,“ dodává Papež.

Mluvčí ministerstva zahraničí Lenka Do říká, že rezort je v úzkém kontaktu se svými ambasádami a každý pátek vydává aktualizovanou zprávu o tom, co ve které zemi aktuálně platí.

autor: Petr Dušek
Spustit audio