Cestující vlaky a autobusy čekají v Moravskoslezském kraji změny

9. červen 2023 17:26

Se změnami ve veřejné dopravě musí od neděle počítat obyvatelé Moravskoslezského kraje, kteří cestují vlaky nebo linkovými autobusy. Od 11. června se změní jízdní řády, organizace dopravy i ceny jízdného, informovala mluvčí krajského úřadu Nikola Birklenová.

„Od neděle nastanou dílčí změny v jízdních řádech autobusové i železniční dopravy v rámci integrovaného dopravního systému Moravskoslezského kraje ODIS. Změny byly připraveny a projednány s příslušnými městy a obcemi na základě podkladů o vytíženosti jednotlivých spojů a také na základě požadavků cestujících a jednotlivých samospráv,“ uvedl náměstek hejtmana pro dopravu Radek Podstawka (ANO). Podle něj sice nejde o zásadní změny, ale je jich poměrně hodně.

Lidé si prohlížejí nové autobusové nádraží v Bílovci

„Proto doporučuji, aby se cestující podívali na webové stránky ODIS, aby třeba až na zastávce nezjistili, že spoj, na který byli zvyklí, už odjel, nebo na něj budou muset déle čekat a nestihnou včas přijet do práce,“ řekl Podstawka.

Dodal, že podstatné změny v autobusových jízdních řádech se týkají například Opavska, kde mimo jiné přibudou zastávky na znamení, a také Novojičínska. V železniční dopravě budou například na několika místech zavedeny nové spoje a řada spojů bude uspíšena.

Čtěte také

Cestující se musí připravit i na změny v ceně jízdného. O korunu se zvýší cena základní sazby jednotlivého elektronického jízdného placeného ODISkou nebo mobilní aplikací ODISapka. U obyčejného jízdného vzroste cena z devíti na deset korun, u zlevněného ze čtyř na pět korun. Cena se naopak sníží při úhradě jízdného bezkontaktní bankovní platební kartou. „Nově bude účtována stejná cena jako při platbě ODISkou, to znamená cena elektronické jízdenky, ale bez nároku na zvýhodněný přestup,“ uvedla Birklenová.

Podle Podstawky jsou nové tarify reakcí na ekonomickou situaci loňského roku, a to hlavně na nárůst cen pohonných hmot a rostoucí inflaci, kvůli níž i kraji vzrůstají náklady na zajištění dopravní obslužnosti. „Cílem těchto změn je také jednotně zvýhodnit veškeré elektronické platby oproti platbám v hotovosti,“ dodal Podstawka.

autor: František Kuča | zdroj: ČTK
Spustit audio