Chanukový svícen ze synagogy vypálené nacisty se vrátil do Ostravy

10. květen 2022

Zachráněný chanukový svícen z vypálené synagogy v Ostravě se stal součástí sbírek Ostravského muzea. Do města se vrátil po více než 70 letech. Desítky let ho opatrovala v Izraeli a pak v USA rodina ostravského skláře Isidora Reisera, který ho z hořících trosek synagogy v roce 1939 vytáhl.

Předání chanukového svícnu provázela melodie z filmu Schindlerův seznam, o válečném utrpení. Také rodina Isodora Reisera se stala terčem nacistické perzekuce.

Rodina věznění v koncentračních táborech přežila a svícen pak desítky let opatrovala, popisuje Radan Salomonovič, přítel Liily Reiserové, která žila ve Spojených státech a měla svícen na starosti jako poslední z rodiny.

„A vyslovila přání, že až umře, že by byla ráda, kdyby se svícen dostal zpátky do Ostravy. A dnes máme tu čest,“ říká Radan Salomonovič.

V Ostravském muzeu pro chanukový svícen, který je postupně rozsvěcován v průběhu osmidenního židovského svátku světla, připravili podložku ze sametu a zasklenou vitrínu. Takových exponátů tam mnoho nemají.

„Máme zatím tři a ten chanukový svícen je čtvrtá taková větší památka na židovství v Ostravě,“ říká ředitelka muzea Jiřina Kábrtová.

Synagoga v Hviezdoslavově, dnes Zeyerově ulici, byla vysvěcená v roce 1879. V noci z 12. na 13. června 1939 ji oheň zcela zničil. Zůstaly jen plány, fotky a zachráněný svícen.

Spustit audio

Související