Charita už počítá první peníze z Tříkrálové sbírky

6. leden 2010

Tříkrálová sbírka v Moravskoslezském kraji je v plném proudu. Až osm tisíc dobrovolníků bude do 14. ledna obcházet domácnosti a koledovat peníze na charitní projekty. Zatímco v některých městech a obcích sbírka ještě nezačala, v jiných hlásí, že už mají hotovo.

Nejen v Moravskoslezském kraji se Tříkrálová sbírka koná už podesáté. Kostýmy Kašparů, Melicharů a Baltazarů oblékají zejména děti a mladí lidé. Musejí překonat ostych a zazvonit u cizích dveří. Tradičně štědří bývají lidé na vesnicích, odmítavější ti z velkých sídlišť.

Občas se objevují i falešní koledníci. Podle Martina Hořínka z Diecézní charity ostravsko-opavské má každá skupinka zapečetěnou a očíslovanou pokladničku, vedoucí pak speciální průkaz. "Na něm jsou údaje, které korespondují s občanským průkazem. Takže pokud má dárce pochybnost, může si to ověřit podle občanky," říká Hořínek.

Charita už počítá obsah prvních pokladniček. Například v povodněmi postižených Bernartic nad Odrou na Novojičínsku lidé darovali 42.000 korun. Loni se v kraji vybralo celkem 10,5 milionu korun. Ředitel Diecézní charity Lukáš Curylo doufá, že se výsledek zopakuje.

"I když je teď rok pro domácnosti finančně těžký, podle prvních zpráv, které máme z koledování, částky v pokladničkách se objevují přibližně stejné jako v minulém roce," říká Curylo.

Větší část výtěžku Tříkrálové sbírky půjde na služby pro seniory, na pomoc lidem v tíživé situaci a také na projekty pro děti.

autor: mik
Spustit audio