Chátrající Ostravica-Textilia se má proměnit v centrum pro mladé

6. únor 2016

Multižánrový klub, coworkingové centrum nebo umělecká škola. To všechno by mohlo v budoucnu vzniknout v prostorách chátrajícího obchodního domu Ostravica-Textilia. Alespoň to plánuje současný majitel památkového komplexu. Své vize poprvé představil na veřejné debatě.

Je středa večer a Stará Aréna v centru Ostravy praská ve švech. Mezi hosty sedí zástupci města i další odborníci, ale diváky zajímá hlavně to, s čím vystoupí zástupce firmy RME Czech, která komplex tří budov vlastní od léta 2014.

„Nechceme tam stavět nic nového, máme objekt, který má úžasné renomé. Vize je přestavět Ostravici na centrum pro mladé. Věnovat to lidem od nula do 25 let,“ shrnuje hlavní záměr Daniel Zeman.

Každá z budov by tak v praxi dostala zcela nové využití. „Základ je to unikátní centrální místo, které může být využíváno jako alternativní scéna. Takže tohle je základ, ke kterému se postupně přidávají komornější prostory ať už galerií, klubů, či prezentačních místností v ideálním případě navázané na nějakou uměleckou školu,“ dodává zástupce majitele.

Plány vzbuzují skepsi

Na první dojem velkorysý plán ale vzbuzuje skepsi u města i organizátorů debaty ze Spolku Lauby, kteří léta bojují za záchranu Ostravice. Patří k nim i architektka Ilona Vybíralová.

„Měla jsem z toho pocit, že vůbec nemá projitý terén toho města, jestli ty sály jsou vždy naplněné, jestli po těch jeho vizích a plánech je vůbec mezi občany poptávka,“ vysvětluje důvod architektka.

Zašlou slávu připomínají už jen nápisy...

Problém může nastat i v případě financování, doplňuje mluvčí Ostravy Andrea Vojkovská. Kromě vlastního vkladu totiž majitel počítá i se štědrou evropskou dotací a spoluúčastí města.

„Nejde totiž jen o to rekonstruovat objekt, ale hlavně o jeho udržitelnost v nadcházejícím období. Podle informací, které máme na základě zkušeností, není příliš pravděpodobné, že by privátní subjekt na rekonstrukci objektu získal vyšší než 50% dotaci z evropských peněz, a je proto na majiteli, aby zvážil, jestli v takovém případě z Ostravice kulturní centrum udělá,“ upozorňuje mluvčí magistrátu.

Investor je přesto připraven

V komplexu Ostravice-Textilie už přesto začaly první úpravy, hlavně na střeše a v interiéru budov. „Soukromý investor je připraven a uvidíme, jak zareaguje veřejnost, aby byla připravena i Ostrava jako taková anebo město,“ říká Zeman.

Podle Daniela Zemana už firma investovala jen do udržovacích prací kolem 4 milionů korun. Na kolik by měla vyjít celková proměna, už ale neprozradil. V ideálním případě chtějí přestavbu stihnout v horizontu pěti až šesti let.

Obchodní dům Ostravica - pohled na budovu na rohu ulic Nádražní a 28. října
autor: Kateřina Daňková
Spustit audio