Chcete-li pochopit svět, je nutné dívat se kolem sebe

25. březen 2019

Když politikům přerůstají předsudky vůči některým zemím přes hlavu, americký smyčcový Kronos Quartet nás vždy přiměje vcítit se skrze hudbu do pocitů dotčených obyvatel. Takové poslání má i nové album Placeless, natočené s íránskými zpěvačkami Mahsou a Marjan Vahdat.

Kronos Quartet proslul neuvěřitelným záběrem - od moderní klasiky přes experimentální avantgardu, minimalismus, folk a rock až k world music a vlastní nadčasové tvorbě. Dalším charakteristickým rysem kvartetu zůstává multikulturní dialog, v němž bez předsudků vstupuje do konfrontací s nejrůznějšími kulturami s úmyslem empaticky vysvětlovat. „Strach z neznámého plyne z nevědomosti a mám za to, že obavy, jak málo toho o jiných víme, jsou na místě. Proto chcete-li pochopit svět, je nutné se dívat kolem sebe," vysvětluje lídr kvarteta, houslista David Harrington.

Kronos Quartet

Aktuální koncertní série Music for Change: The Banned Countries je silnou opoziční reakcí formace na rozhodnutí prezidenta Donalda Trumpa z roku 2017, které omezuje vstup občanů některých, převážně muslimských zemí na půdu USA.

Láká mě představa postavit před Bílý dům obří aparát a pouštět tuhle hudbu co nejvíc nahlas.
David Harrington

Album Placeless vyjadřuje podporu íránským hudebnicím, kterým islámský náboženský výklad zakazuje vystupovat na veřejnosti jak sólově, tak v přítomnosti mužů.

„Pokud někomu zakážete zpívat, je to jako nesmět se smát a plakat. V mém každodenním životě se musím řídit pravidly, kterým sama nevěřím. Například když vyjdu z domu, zakryju si vlasy šátkem. Musím, jinak bych byla zatčena. V hudbě chci být ale zcela svobodná a nezávislá. Je to pro mne tak důležité, že mě v tom nemůže zabránit žádná moc. Režim chápe sílu hudby a její vliv na společnost, takže se zvýšeným strachem zvyšuje svůj tlak," říká zpěvačka Mahsa Vahdat. Ta navzdory restrikcím žije dál v Teheránu, kde vyučuje na soukromé hudební škole, snaží se vystupovat po bytech a být vzorem ostatním ženám. Se sestrou Marjou, která dává přednost životu v zahraničí, patří k mezinárodně respektovaným zpěvačkám perské tradiční hudby.

Album Placeless natočily sestry s Kronos Quartetem v Jakobově kostele, kulturním centru norského hlavního města Oslo. Za přispění významných íránských smyčcových aranžérů a skladatelů žijících v zahraničí zhudebnila Marsha verše moderních i středověkých perských básníků, včetně Hafez a Rumího. Toho konkrétně sestry s kvartetem nezvolili náhodou - významný súfijský filosof už ve své době proslul ostrým protestem proti jakémukoliv autoritářskému náboženství založeném na rozsévání strachu a Rumího božská vize je založena na lásce a „životní cestě bez viny, strachu a hanby".

Spustit audio