Chorizo je výborná španělská uzenina

Říká se, že ve všech španělských domácnostech se připravuje alespoň tolik choriza, kolik je dnů v roce a navrch ještě dalších 50 na dny, kdy přijdou hosté.

Tato klobása nebo salám pochází pravděpodobně z provincie Extremadura a své jméno získala podle slova „churre“, což v kastilštině znamená „stékající mastnota“. Asi podle tuku, který skapával ze zavěšených sušících se klobás.

Dnes se ročně ve Španělsku vyrobí 50 000 tun choriza. Tato národní klobása může být silná, tenká, ale i syrová nebo uzená.


Věděli byste, které koření do ní patří?

a) majoránka – SMS ve tvaru POCHOUTKY A
b) sušená paprika – SMS ve tvaru POCHOUTKY B

Za správou odpověď připište ještě své jméno a celou adresu a odešlete na číslo 907 77 04. Hrajeme o profesionální ruční mixér z broušené ocele s digitálním displejem od společnosti Gastroback.

Soutěžíme do úterní půlnoci – 14. října!