Chorvaté otevřeli tranzitní tábor pro 5000 migrantů, je v něm i nemocnice

3. listopad 2015

V chorvatském městě Slavonský Brod (Slavonski Brod) byl dnes pro migranty otevřen první velký zimní tranzitní tábor, který se dokáže postarat až o 5000 lidí. Běženci už tak nebudou nocovat na hranicích na polích, v blátě a chladu. Do tábora dnes také dorazil první vlak s uprchlíky.

Tábor, který leží necelých sto kilometrů od hranice se Srbskem, vznikl za městem v průmyslové zóně. Stojí v něm desítky vojenských stanů i velkokapacitní vyhřívané hangáry.

Běženci mají v táboře k dispozici nemocnici, teplou vodu, jídlo a pro děti vznikl i hrací prostor. Migranti také mohou požádat o psychologickou pomoc. Každý uprchlík ale musí projít osobní prohlídkou, kde musí odevzdat otisky prstů.

Podle chorvatského ministra vnitra Ranka Ostojiće lidé v táboře budou zůstávat maximálně několik hodin a pak budou pokračovat dál k hranicím se Slovinskem.

Do tábora je vlaky vozí přímo ze Srbska, ještě asi během dnešní noci se tak uzavřou provizorní polní tábory na srbsko-chorvatských hranicích, kde lidé poslední týdny často přežívali ve velmi nuzných podmínkách.

Zimní tranzitní tábor platí chorvatská vláda, pomáhají tam ale také dobrovolníci z Česka, konkrétně lidé z organizace Adra.

Čtěte také

„Přivezli jsme nějaké věci, které potřebuje chorvatská Adra. Přijeli jsme jen na týden s tím, že pokud zjistíme, že je to potřeba, hlásí se spousta lidí, kteří mají ochotu a chuť přijet sem pomáhat,“ říká jeden z dobrovolníků.

Čtěte také

Chorvatskem prošlo od půlky září zhruba 300 tisíc lidí, o azyl tam jich tam ale požádalo jen devět. Většina pokračuje dál do schengenského prostoru a především do Německa.

Zimní tranzitní tábor pro běžence ve Slavonském Brodě v Chorvatsku
Trasy migrantů
autoři: pev , sib
Spustit audio