Chov slepic. Jak na to, čeho se vyvarovat? Poradí chovatel Petr Sonnek

2. únor 2021

Mít každý den na stole k snídani čerstvá domácí vejce je velmi lákavé. Chov slepic na zahradě přitom není až tak složitý. Pokud se chystáte začít, máme pro vás užitečné rady zkušeného chovatele.

Chceme-li si založit vlastní nový domácí chov slepic nosnic, ideální je, koupit si od seriózního a zkušeného chovatele mladé slepice – kuřice. To nám mimo jiné zaručí jejich kvalitní původ, tedy potenciální schopnost snášet vejce v dostatečné kvalitě a množství, ale také nepřítomnost chorob, obzvláště tzv. čmelíků, kterými si můžeme zamořit celý chov.

Založení chovu nákupem oplodněných vajec je totiž poměrně náročná a riskantní investice. Slepicím je třeba vytvořit potřebné zázemí v dobře vybaveném kurníku, který je třeba na zimu zateplit. Kurník by měl být dobře čistitelný – čistit je třeba každý týden.

Slepice potřebují kvalitní stravu v podobě už hotového namixovaného krmiva, anebo stravy namixované částečně z už hotového krmiva a „domácích zbytků“, nikdy je nelze krmit jen zbytky. Také musejí mít celodenní přístup k vodě.

Odměnou za kvalitní péči nám bude minimálně 2 až 3 roky trvalé snášení vajec.

Spustit audio

Související