Chovejte se tak, aby o vás medvěd věděl, nabádá Václav Chaloupek. Střety hrozí, když jsou medvíďata malá

22. červen 2021

Na Slovensku poprvé za sto let zabil medvěd člověka. Znalci zvířat proto radí lidem, aby setkáním s medvědy předcházeli, zejména v období, kdy se šelmy rozmnožují.  Za normálních okolností je medvěd plachý, i medvědice, když člověka slyší, mláďata odvede. „Ale může se stát, že se člověk chová potichu, překoná kritickou vzdálenost a medvědice zaútočí,“ vysvětluje senátor a filmař Václav Chaloupek (OPAT).

Oslava 19. narozenin medvědů Kuby a Matěje s Václavem Chaloupkem

„Bývá to většinou v době, kdy medvědice má mláďata, anebo kdy se pase v porostech malin a borůvek,“ říká Chaloupek, který natáčel, a dokonce i nějakou dobu bydlel, s ochočenými medvědy.

S odkazem na slovenská média, která se věnují myslivosti, upozorňuje na to, že střetů člověka s medvědy, zvláště pak s medvědicemi, na Slovensku bývají ročně desítky.

Schůzka u popelnice

Jak se vyhnout setkání s medvědy, řeší mimo jiné i obyvatelé Spojených států. Medvědi tam totiž někdy využívají lidská sídla jako zdroj obživy a objevují se třeba u odpadků nebo na ovocných plantážích. 

Čtěte také

Nová americká studie z časopisu Ecological Management vychází z počítačové simulace podobných setkání. Cílem vědců je prevence, která umožní co nejvíc chránit lidi i medvědy. Když se totiž medvěd dostane k lidským sídlům, často bývá utracen, i když neublíží.

„Medvěd je všežravec, tedy dokáže sníst maso, ale není to jeho hlavní potrava. Rád se třeba pase,“ potvrzuje Václav Chaloupek. Podle něj je klíčové udržovat pořádek kolem rekreačních zařízení nebo vesnic, kde se medvědi objevují.

Řada amerických států vydává svá vlastní pravidla pro kontakt lidí s medvědy, příkladem jsou regule státu New York. „V amerických národních parcích, kde jsou medvědi baribalové nebo grizzlyové, to mají vypracované. Potraviny uchovávají v kontejnerech a ty se vytáhnou na strom tak, aby na ně medvěd nemohl,“ dodává filmař.

Zpráva medvědovi

Lidem, ať už turistům nebo obyvatelům oblastí, kde může k setkání s medvědem dojít, Václav Chaloupek radí utlumit vlastní zvědavost a používat zdravý rozum.

„Člověk by se měl chovat tak, aby se medvěd o jeho přítomnosti dověděl,“ zdůrazňuje a dodává, že to ale neznamená hlasitě řvát. Medvěd má velmi dobrý sluch, i dobrý čich, lepší než pes.

Jakou povahu má medvěd? Jak se to projevuje při střetu s člověkem? A jak teď žijí medvědi, se kterými nějaký čas Václav Chaloupek žil pod jednou střechou?

Poslechněte si celý rozhovor.

Spustit audio

Související