Chovný pár papoušků ar horských letos poprvé samostatně odchoval dvě mláďata

2. říjen 2017
Dobré odpoledne

Mezi dalšími zástupci svého rodu je tak trochu popelkou. Ara horský nevyniká ani velikostí, ani pestrostí svého peří. Ale i přesto je často v hledáčku pašeráků jako oblíbený domácí mazlíček. To spolu s úbytkem přirozeného životního prostředí způsobilo, že i ara horský je v současnosti chráněným a ohroženým druhem. O to větší radost mají v ostravské zoo z letošních mláďat.

Ara horský je jihoamerický papoušek, obývá východní Peru, západní Brazílii a severozápadní Bolívii. „Během posledních 30 let klesla populace těchto papoušků v důsledku odlesňování, lovu a odchytu pro obchod s domácími mazlíčky o 20 procent,“ upozornila v rozhovoru mluvčí ostravské zoo Šárka Nováková.

V zoologických zahradách je chován poměrně zřídka, v Evropě je zastoupen v 14 institucích s méně než 50 jedinci. Z českých zoo je k vidění pouze v Zoo Ostrava.

A právě tady je v posledních týdnech pěkně hlučno. „Rodičovskému páru se podařilo odchovat tři mláďata, která už tedy opustila hnízdní budku a dávají o sobě vědět. Je to v podstatě třetí hnízdění, ale to letošní je úspěšné v tom, že se mláďata podařilo odchovat už zcela přirozeně,“ dodala Nováková.

Ara horský, mládě a dospělý jedinec
Spustit audio