Chtějí děti pobavit, protože věří, že i smích pomáhá léčit

18. duben 2012

Zdravotní klauni přinášejí smích a radost dětem v nemocnicích i osamělým důchodcům. Celkem jich v Česku působí 77. Do Fakultní nemocnice Ostrava se mezi nemocné děti vydáme se dvěma z nich, Pavlínou Dobrockou a Jaroslavem Vašutem.

Jak říkají zdravotní klauni, kteří vystupují pod jmény sestra Božena Složená a doktor Bedřich Voháňka, důležité je naladit sebe a nástroje, a mohou se vypravit za dětmi.

„Vycházíme ze situace, která je na pokoji, to znamená, že improvizujeme. Někdy se kouzlí, někdy se jenom hraje. Závisí to na tom, jak to dítě velké, v jakém stavu a rozpoložení je. Takže my v podstatě ještě než vstoupíme do pokoje, tak pořádně netušíme, co bude,“ svěřuje se klaun.

A pak už nahlíží do pokoje. Čeká tam Jirka, který už se na dětském oddělení Fakultní nemocnice Ostrava léčí zhruba rok. Teď čeká na operaci. Klaunka Boženka mu vypráví o tom, že se chce účastnit soutěže ve zpěvu a představuje i svoji píseň.

„Pobaví to a rozesměje. Jinak tady mám nějaké učení a někdy se i pobavím se sestřičkami. Zbytek televize,“ popisuje čas v nemocnici Jirka.

Občanské sdružení Zdravotní klaun je financováno z darů. Kdo se chce stát klaunem, čeká ho poměrně náročný konkurz. Musí mít klaunské nadání i hudební talent. A hlavně chuť rozdávat radost.

„Mě ta myšlenka strašně nadchla, že se dětem v nemocnicích dělá radost. Máme od dětí zpětnou vazbu, že se na to těší. A byla jsem šťastná, že jsem se toho mohla účastnit jako člen tohoto sdružení, protože je to úžasná věc,“ říká Pavlína Dobrocká alias Božena Složená.

Více si o práci zdravotních klaunů můžete poslechnout v záznamu dnešního vydání pořadu Křížem krajem, který najdete v iRadiu.

autor: iha
Spustit audio