Chtěla podpořit komunitní život a tak založila Makovici. Setkání se Zuzanou Kuperovou

27. červen 2021

Místo, kde se mohou denně setkávat sousedé, ale oblíbili si jej i přespolní. To je v Ostravě-Porubě Komunitní centrum Makovice, za jehož založením i chodem stojí porubská obyvatelka a matka tří dětí Zuzana Kuperová.

Komunitní a vzdělávací centrum vzniklo v Porubě před dvěma lety a jeho prostory tvoří několik místností v přízemí památkově chráněného Oblouku. Lidé se tady scházejí na kulturní akce, přednášky, workshopy i mezigenerační a sousedská posezení.

„Dlouhodobě jsem pracovala s dobrovolníky a najednou jsem měla potřebu v Porubě, kde žiju, sdružovat lidi. Protože ve městě se lidé moc přátelsky, sousedsky nepotkávají. Našla jsem si v okolí dvě kamarádky se stejným smýšlením a řekly jsme si, že můžeme v malé míře vytvořit prostor, kde by se sousedé mohli potkávat,“ vzpomíná Zuzana Kuperová, jak se nápad rodil.

Dalším impulzem pak bylo domácí vzdělávání. „Mám děti v domácím vzdělávání a protože takových dětí je více, tak jsme je začali sdružovat pod Makovicí v klubu Makovičky, kde se ti domškoláci z Ostravy a okolí mohou setkávat,“ popisuje Kuperová.

Dobře nastartovaný projekt ale doslova zmrazila pandemie koronaviru. „Bylo to hodně náročné. Vlastně jsme to právě rozjely a zvládly, všechno zafinancovaly – lidé si zvykli, věděli, že jsme tady. Ale pak přišla ta těžká doba, která nás skoro zlikvidovala. A ustáli jsme to jen díky té komunitě, která tady vznikla,“ vypráví Kuperová.

„Teď už se to rozjíždí, ale velmi pomalu. Je to i o tom, že ne všichni lidé chtějí někam chodit, takže je to takové nesmělé. Takže akcí máme poměrně dost, ale účast je malá. Zase se vracíme trošičku zpátky. Ale aktivní členové našeho spolku se vracejí a z toho mám velkou radost. Takže akce nabízíme a vítáme všechny. Nejsou to velké akce, ale o to jsou domáčtější,“ zve k návštěvě některé z akcí Zuzana Kuperová, jedna ze zakladatelek komunitního centra Makovice.

Mezigenerační setkávání a Sousedská slavnost

Makovice stojí i za Sousedskou slavností, která se koná v Porubě koncem léta, pracuje na mezigeneračních setkáváních, která ale zbrzdila pandemie koronaviru. „Pravidelně jsme se setkávali se seniory z domovinky Diakonie ČCE, vzájemně jsme se navštěvovali. Bylo to moc fajn a obohacující pro obě strany. V době covidu pak děti pro seniory malovaly obrázky, které jsme posílali,“ vzpomíná Zuzana Kuperová.

Sousedská slavnost pod taktovkou Makovice se u Oblouku konala v roce 2019 a navštívilo ji přes 1500 lidí. A akce bude konat i letos. Tentokrát ji organizuje vedení obvodu s tím, že komunitní část má na starosti právě Makovice.

Sousedská slavnost aneb Zažít Ostravu jinak 2019. Společné focení

„Většinu akcí nepořádáme jako spolek, většinu akcí pořádají sami lidé. I v tom je ta naše myšlenka – chceme, ať se ti lidé nebojí udělat si akci třeba jen pro nejbližší sousedy. A nemusí to být nic profesionálního. Je to o předávání zkušeností soused sousedovi,“ zve na akce Zuzana Kuperová.

Spustit audio