Cibulový králík podle 90 let starého receptu se stal vítězem prvního ročníku Pochoutkového roku

V jednoduchosti je síla, jak dokazuje 90 let starý recept na cibulového králíka od Lenky Glogarové z Krupky u Teplic. Při dodržení snadného postupu, který dělávala už babička paní Glogarové, získáte šťavnatou dobrotu. Recept se stal vítězem kulinářské soutěže Pochoutkový rok v roce 2017.

Ingredience
  • 1 mladý králík
  • 1 kg cibule
  • 10 kuliček nového koření
  • 10 kuliček barevného nebo celého černého pepře
  • sůl
  • 200 g špeku
  • 500 g vepřového bůčku nebo krkovice
  • 2 lžíce oleje
  • ¾ litru vody

Králíka naporcujeme na větší kusy a omyjeme. Do masa vmasírujeme sůl.

Na dno kameninové nádoby (sádelňáku) dáme na široké plátky nakrájenou cibuli a na ní naporcovaného králíka. Přidáme koření (nové koření a pepř) a další vrstvu cibule. Tímto způsobem vrstvíme do chvíle, dokud máme porce králíka. Poslední vrstvou je cibule. Žádný olej nebo jinou tekutinu nedáváme!

Naplněnou nádobu přikryjeme poklicí nebo talířem, aby se dovnitř nedostal vzduch. Necháme odležet v chladné místnosti po dobu alespoň 24 hodin.

Po uplynutí jednoho dne vyndáme na pekáč z kameninové nádoby nejprve cibuli (jen její část) a na ní pak odleželého králíka. Pokapeme olejem. Porce jsou tentokrát vedle sebe.

Na králíka poklademe na kostičky nakrájený špek a přidáme vedle králičích kusů i nakrájený bůček. Králičí maso bude díky tomu šťavnatější. Na závěr podlijeme vodou.

Pečeme v rozehřáté troubě na 160 stupňů po dobu 300 minut. V průběhu pečení můžeme teplotu postupně zvyšovat na 180 až 190 stupňů.

Podáváme s bramborovým knedlíkem a červeným zelím.

Lenka Glogarová

Když jela Lenka Glogarová vyzvednout dceři přihlášky na střední školu, zaskočil ji telefonát v rámci Pochoutkového roku. Zařazení do soutěže se nejprve bála, ale nakonec nelitovala. Je zvyklá vařit i další králičí recepty, které se v rodině dělávaly. Její muž ho ale příliš nemusí.

Lenku Glogarovou ocenění za nejlepší recept roku 2017 dojalo. Zprvu ani nevěděla, že vyhrála. Nejdříve přemýšlela, kdo dělal toho cibulového králíka, ale když slyšela své jméno, blesklo jí. Po výhře dokonce pekla pro své sousedy a známé čtyři takové králíky, aby ochutnali výherní dobrotu.

Patrik Rozehnal a Lenka Glogarová