Církevní památky v Moravskoslezském kraji se ve velkém otevřely návštěvníkům

6. květen 2017

Ostravsko-opavské biskupství otevřelo návštěvníkům vybrané chrámy v Moravskoslezském kraji. Reaguje tak na rostoucí zájem lidí o církevní památky. Podobně jako na hradech a zámcích budou mít zájemci k dispozici také průvodce.

V rámci Moravskoslezského kraje biskupství lidem i s průvodci otevře 28 kostelů. Celoročně budou otevřeny čtyři církevní památky. Zbytek pak bude přístupný od května do konce října.

„Nejvíce náročné bylo vytipovat síť kostelů, které se rovnoměrně rozloží po celém Moravskoslezském kraji. Jsou to kostely, které jsou rozděleny do třech takových oblastí. Jednak to jsou velká města v Moravskoslezském kraji, pak tam jsou turisticky zajímavá místa a poutní místa,“ potvrzuje koordinátor církevní turistiky ostravsko-opavského biskupství Martin Hiltavský.

Zpřístupnění chrámů vyjde na zhruba 2 miliony korun a o náklady se podělí biskupství a hejtmanství. Seznam církevních památek se do budoucna navíc může ještě rozrůst.

„Teď jsme měli na přípravu projektu velice krátký čas, měli jsme na to čtyři měsíce. Takže tady máme nějakou základní nabídku. Po prvním roce předpokládáme, že projekt vyhodnotíme a dohodneme-li se na spolupráci i v příštím roce s Moravskoslezským krajem, tak věřím, že ta nabídka bude větší,“ říká generální vikář ostravsko-opavského biskupství Martin David.

Zástupci Moravskoslezského kraje pak nevylučují, že by katolické kostely mohly doplnit také evangelické chrámy nebo synagogy.

Kostel sv. Máří Magdalény ve Stonavě na Karvinsku
autor: stj
Spustit audio