Čítárna

8. leden 2014

Magazín o knihách a lidech kolem nich, nejen pro knihomoly.

Rodina posluchačů Čítárny – čtenářů a fandů dobré literatury, oceňovala dobrý vkus knihkupců, kteří se spolu s autorkou pořadu stali průvodci knižními novinkami. Dozvídali jste se tak nejen, co nového je na knihkupeckých pultech, ale také na co byste měli zaměřit svou pozornost, případně čemu se vyhnout.

V Čítárně jsme vysílali zajímavosti a rozhovory ze světa knih, s prozaiky i básníky, knihkupci, vydavateli, editory, knihvazači, knihovníky, čtenáři nebo ilustrátory, a to o próze i poezii, naučné literatuře, encyklopediích, literatuře pro děti a mládež i obrazových publikacích. Nechyběly pozvánky do knihkupectví a knihoven v čase následujícího týdne, na nejrůznější setkání s autory, besedy, výstavy, festivaly nebo autorská čtení.

Vše se točilo kolem knih i v jednotlivých rubrikách: Literární zajímavost, Nenechte si ujít, Náš host, Knižní novinky.

V každé Čítárně čekala posluchače hádanka, ve které mohli projevit své znalosti i prožitky, které autorka pořadu ráda zprostředkovávala vždy v dalším díle pořadu. Někteří posluchači sledovali Čítárnu i v zahraničí prostřednictvím internetu nebo si ladili jak premiéru, tak reprízu.

Připravovala a uváděla: Dagmar Misařová


Historie pořadu:
Čítárna vznikla ke konci 90. let (1997) jako živě vysílaný pořad, kterým provázela tehdejší moderátorka Lucie Boldysová. Na počátku tisíciletí se pořad začal přibližovat konečné podobě a změnila se i autorka, přípravu na řadu let převzala básnířka a rozhlasačka Naďa Čvančarová. Občas se u mikrofonu Čítárny objevila i Eva Lenartová, poslední roky pořadem provázela Dagmar Misařová. Rozhlasová Čítárna se zavřela na konci roku 2013.

Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.