Clarinet Factory: Pipers

30. červen 2020

Deset nových kompozic, ve kterých si přijdou na své ctitelé zpívaných i instrumentálních skladeb. Poslechněte si recenzi Milana Bátora.

(…) Clarinet Factory stále dokážou odestřít opony do zajímavých hudebních světů, tentokráte jejich prostory a horizonty ovládá taneční rytmus, ambient, minimalistická forma a relaxační prvky. Po stránce zvuku má deska skutečně špičkovou úroveň, která obstojí ve srovnání s mezinárodní produkcí podobných kapel a umělců. Větší zavinutost do elektronických smyček trochu upozadila nástroje a skutečnost, že se jedná o sestavu vynikajících muzikantů. To je možná škoda. Ale i tak se dá nahrávka považovat za nevšední počin. Největší hádankou jsou pro mne osobně texty, které jsou klišovité a kloužou trochu po povrchu. (…)

(…) S texty souvisí také jednostranně využívaný hlas Vojtěcha Nýdla, který má sice šamanskou barvu, ale všechno zpívá nezáživně stejným způsobem bez rozdílu. Clarinet Factory na své nové desce Pipers strhuje především v tanečních a minimalistických polohách. Rozhodně to není deska, která by přinášela strhující a životní příběh, koncepční materiál s hlubšími myšlenkami. Nejvíc se povedla zvuková stránka, která odhaluje neuvěřitelné možnosti klarinetu, jako nástroje, kterému to v kontextu elektronických linek neobyčejně sluší. (…)

Nahrávka vyšla u vydavatelství Supraphon.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.