Co dělá pohlazení s naší psychikou? Sebevědomější a méně sobecké lidi, říká Kateřina Cajthamlová

22. prosinec 2022

„Na lékařských serverech nevyšlo nic na slovo pohlazení. O tom, co dělá tu pohodu, píší jen psychologické servery.“ Z lékařského hlediska je ale faktem, že při hlazení a objímání vzniká oxytocin.

Pohlazení je forma doteku. „Jde tedy o kontakt mezi lidmi, kterého v poslední době bohužel ubývá. Pohlazení musí být chtěné, ta osoba k nám má důvěru a pohladit se nechá. Když hladíme v místech, kde je citlivější kůže, aktivujeme citlivá nervová zakončení, vyloučí se oxytocin, a to posiluje důvěru a vztahy – na obou stranách. Jak u toho, kdo doteky přijímá, tak u toho, kdo hladí,“ vysvětluje doktorka Kateřina.

Jak funguje oxytocin

Oxytocinu se někdy říká hormon lásky, protože jeho hladina se zvyšuje při objetí a orgasmu. Ovlivňuje naši spokojenost, vztah k druhým, má vliv na důvěru. V těle funguje dvěma způsoby: jako hormon ovlivňuje chemické procesy, například pomáhá při porodu a kojení. Proto také oxytocin u mužů bývá zpravidla nižší. Jako neuropeptid pomáhá přenášet nervové vzruchy.

„Když k pohlazení ještě řeknete něco konejšivého, je ten efekt komplexní. Hlazení z nás dělá citlivější a méně sobecké lidi, kteří mají chuť vídat se s těmi ostatními tváří v tvář. A to vyžaduje sebedůvěru a důvěru v ostatní. Budování důvěry a sebedůvěry vede k osobnostnímu rozvoji a ten člověk je pak silnější, odolnější a sebevědomější,“ poukazuje lékařka na klady tak prostého doteku.

O pohlazení si řekněte

Důsledkem hlazení jsou příjemné pocity, které zvyšují ochranitelské chování. K technice hlazení lékařka vysvětluje, že je důležité používat i dlaň. „Většinou používáme prsty, ale zvlášť u starších lidí je důležitá i ta dlaň. Proto si starší lidé pořizují zvířátko, aby mohli někoho hladit. Na dlani je tenká kůže a je tam spoustu nervových zakončení. Mimochodem je to i velká erotogenní zóna.“

Dobrovolnictví je někdy i o pohlazení, které umí léčit. Minimálně duši

Ochotněji spolupracuje vždy ten, kdo je hlazen. Někdy stačí jen dědovi stisknout ruku, pohladit po zápěstí, přejet mu prstem po hřbetu ruky. „Muži ale někdy nechtějí hladit, proto ho požádejte o pohlazení. To je taky velmi důležité a zejména u mužů někdy mnohem funkčnější. Takže pokud někdo nemá rád pasivní hlazení, tedy je-li hlazen, tak vás určitě rád pohladí. I kdyby to bylo jen poplácání po zádech, tak to v něm vzbudí pocit, že o nás víc pečuje a upevňují se vzájemné vztahy.“

Proč má výhrady k pevnému objetí a jakou roli hraje podání ruky? Poslechněte si doktorku Kateřinu Cajthamlovou v pořadu Hubněte zdravě.

Spustit audio