Zemřel hudebník Bradley Stratton. To, co jsem se naučil v Praze, bylo pro můj americký život zásadní, řekl ve Vizitce

4. duben 2020

Na univerzitě v americkém Mainu vystudoval filozofii a náboženství, ve školní kapele hrál na saxofon, pracoval v právnické firmě. A pak se s kamarádem ocitl v porevoluční Praze. Tam založil kapely, které fanoušci poslouchají dodnes: Circus Praha, Snake Eaters anebo Aurobora. Na dobu (nejen) let devadesátých s ním v New Yorku ve skypovém rozhovoru vzpomínala v roce 2020 Renáta Spisarová. Bradley Stratton podlehl infarktu 21. září ve věku 55 let.

Šest let se z hlediska věčnosti nemusí zdát jako klíčová doba. Pro hudebníka Bradleyho Strattona, který v devadesátých letech strávil šest let v Praze, to ale klíčová doba byla. Ačkoliv je dávno zpět v rodné Americe, konkrétně v newyorském Brooklynu, o časech strávených v pražských klubech se spoluhráči z tehdy zrozených kapel Circus Praha, Snake Eaters nebo Aurobora ve Vizitce mluvil jako o formujících.

„To člověk prožije v pětadvaceti nebo třiceti letech, je pro něj zásadní. A já byl v té době v Praze. Kamarádi, které jsem tu našel, jsou mými nejlepšími kamarády dodnes. Když jsem se na konci devadesátých let vrátil do Ameriky, zkušenosti, které jsem získal v Praze, mi zásadně pomohly,“ řekl ve Vizitce.

Bradley Stratton

Přes práci v reklamní agentuře, kde se staral o produkci hudby pro spoty, se dostal ke zvukovému producentství, kterému se věnuje i dnes v době koronavirové krize. Hudbu ale skládat nepřestal, jeho sólové album Bohemian Radio vyšlo před pěti lety a hostovali mu na něm například bubeník někdejší kapely Snake Eaters Jaroslav Kvasnička a také houslista Pavel Cingl; oba byli v té době u Strattona na návštěvě. Dál píše i pro zpěvačkou Annu K.

Mí spoluhráči byli jako houba, nasáli do sebe všechno

Do České republiky přivedla Bradleyho Strattona cestovatelská nabídka kamaráda z rodného Mainu a také zvědavost spojená s pádem železné opony. K rozhodnutí vrátit se po šesti letech domů přispěla řada jednotlivostí: zvláštní pocit, když zjistil, že sám k sobě mluví česky, nemožnost sledovat oblíbené sportovní zápasy a také vědomí, že jako jedináček by se měl postarat o stárnoucí rodiče. V Praze zanechal bar v centru města, kde se zformovaly jeho kapely Circus Praha a Snake Eaters, ale hlavně spoluhráče – kamarády.

Čtěte také

Například kytaristu Jana Ponocného, s nímž založil Cirkus Praha. Jak Stratton vzpomíná, Ponocný se jen podle kazety naučil výborně zahrát jižanský hit Sweet Home Alabama. „Ti kluci byli jako houby, natáhli do sebe všechno, co slyšeli, a v některých momentech zvládali americkou muziku líp než já. Já to sice uměl zahrát s tím správným pocitem, oni ale měli lepší aranže nebo zvuk,“ konstatuje. A přidává vzpomínku na houslistu Pavla Cingla, který si vyrobil zcela funkční houslový efekt z plechovky od rybiček.

Poslechněte si celou Vizitku, ve které Bradley Stratton mluví o své úspěšné producentské práci a kde detailně popisuje cestu z amerického města Maine přes Paříž do Prahy a zpátky do Ameriky, do newyorského Brooklynu. Tam, kde, jak říká, nepřijde nikomu ničí minulost divná.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.