Co jsou šmetrdóle? Padesát let starý recept na trubičky pochází z Míkovic, teď se pekly v Babicích

4. červenec 2018

Pochoutkový rok se zastavil v Babicích na Uherskohradišťsku.

Díky domácímu listovému těstu se zakysanou smetanou jsou vláčné a díky meruňkovému džemu v bílkovém krému sladkokyselé.

50 let starý recept na šmetrdóle, trubičky s bílkovým těstem připravila Ludmila Maňásková z Babic na Slovácku.

Recept má Ludmila Maňásková po své mamince. Jde vlastně o kremrole, které se ale plní bílkovým krémem obohaceným o meruňkovou marmeládu. Takové verzi kremrolí říkají v Míkovicích, odkud paní Maňásková pochází, šmetrdóle.

Šmetrdóle – trubičky s bílkovým krémem

Těsto I. - vodánek

Ingredience:

20 dkg výběrové hladké mouky

3 žloutky

špetka soli

1 lžíce octa

2 lžíce zakysané smetany (díky ní je těsto hodně vláčné)

1 lžíce rumu

6 – 7 lžic vody

Postup:

Vše se zamíchá a na vále se asi 10 minut zpracovává, až se dělají bubliny. Ty pomohou lístkování budoucího listového těsta. Těsto pak necháme chvíli odpočinout a připravíme si druhé těsto.

Těsto II. – tukové

Ingredience:

10 dkg hladké mouky

28 dkg studeného másla

Postup:

Na vál si vysypeme mouku, do ní vložíme studené máslo a rychle zpracujeme. Máslo se nesmí moc rozehřát. Co nejrychleji zpracujeme do kuličky. A pak obě těsta spojíme.

Listové těsto

Ingredience na potření:

1 žloutek

1,5 lžíce mléka

Postup:

Vznikne spojením vodánku a tukového těsta. Nejdříve si na vále rozválíme vodánek do placky silné asi půl cm. Pak na vyválené těsto rukou rozprostřeme tlakem poddajné tukové těsto, aby pokrylo celou plochu 1. těsta.

Poté překládáme těsto – horní stranu do středu, spodní stranu do středu, levou stranu do středu a pravou stranu do středu až vytvoříme „psaníčko“. Těsto dáme do lednice odpočinout na 1 hodinu.

Pak ho vyndáme na vál a znovu rozválíme do tenké placky. Opět ho poskládáme stejným způsobem a znovu dáme do lednice odpočinout na 1 hodinu.

Takto opakujeme ještě 2 krát. Teprve potom je listové těsto hotové.

Rozdělíme těsto na 3 díly. Každý z dílů rozválíme na tenoučkou placku a rádýlkem vykrájíme proužky asi 2 cm široké. Ty pak navíjíme na kovové trubičky na kremrole.

Motat začínáme z užší strany a těsto točíme do spirálky tak, aby se z poloviny překládalo přes už namotanou vrstvu. Budoucí šmetrdóle potřeme ze všech stran rozkvedlaným 1 vejcem s 1 a půl lžící mléka.

Vyskládáme na plech s pečicím papírem a pečeme při 180 C° 20 minut. Po upečení trubičky vyndáme z trouby a necháme mírně vychladnout. Teprve pak je opatrně stáhneme z kovových trubiček.

Bílkový krém s meruňkovou marmeládou

Ingredience:

bílky ze 6 vajec

360g cukru krystal (poměr 1 bílek : 60 g cukru)

šťáva z půlky citronu

3 – 5 lžic meruňkové marmelády nebo džemu

Postup:

Budoucí krém vyšleháme ve vodní lázni. Do jednoho většího kastrolu si dáme vodu a přivedeme ji téměř k varu. Pak do hrnce vložíme menší hrnec. V něm vyšleháme nejdříve bílky s cukrem do tuhého sněhu.

Poté přidáme meruňkovou marmeládu a citrónovou šťávu a znovu zašleháme. Krém dáme do cukrářského sáčku a naplníme jím šmetrdóle z obou stran. 

Recept i s krátkým videonávodem najdete na webových stránkách www.pochoutkovyrok.cz, kde se i vy můžete přihlásit do naší soutěže se svým tradičním rodinným receptem. Nebo ho pošlete dopisem na adresu: Český rozhlas, Vinohradská 12, Praha 2, na obálku je nutné připsat heslo Pochoutkový rok. A pak poslouchejte každou neděli po 21. hodině Pochoutkový rok.

autor: Český rozhlas Zlín
Spustit audio