Co pacient na chodbě gerontopsychiatrického oddělení, to příběh. Vítejte Za vysokou zdí

1. duben 2017
Dobré odpoledne

Psychiatři a psychologové si na nedostatek práce rozhodně stěžovat nemohou. Pacientů, kteří potřebují jejich pomoc, stále přibývá. Své o tom vědí i v Psychiatrické nemocnici v Opavě, kterou v tomto čase týden co týden postupně procházíme. Tentokrát se zastavíme v jednom z největších oddělení, na gerontopsychiatrii. Pacientů je tam hodně a nejdůležitější je pro ně to, aby svou diagnózu přijali a pochopili.

Co pacient na chodbě gerontopsychiatrického oddělení, to příběh. Třeba paní Jana. Jak sama říká, její cesta do léčebny začala hodně zvláštně.

„Myslím si, že to je proto, že jsem se začala projevovat jinak, než je ve společnosti zvykem. Ze začátku jsem to ani nevěděla, protože jsem byla pod vlivem té nedýchatelné atmosféry. Byl smog ten den,“ vzpomíná.

Tehdy byla v nemocnici v Ostravě. Byla neklidná a měla podivné představy. Dokonce takové, že teď zní pro ni samotnou těžko uvěřitelně. „Byly to vyloženě bludy, vidím teď. Ale je to strašně složité,“ vypráví paní Jana.


Za vysokou zdí
Každou sobotu po 14. hodině vás zveme na krátkou návštěvu Psychiatrické nemocnice v Opavě. Procházíme jedno oddělení za druhým a díky příběhům pacientů si můžeme odpovědět na otázku, jak se vlastně léčí nemocná lidská psychika.

Paní Jana patří do jedné z početných skupin pacientů a léčba rozhodně zabírá, potvrdila primářka gerontopsychiatrického oddělení Barbora Kubínová.

„Takových pacientů máme hodně. Paní Jana se léčí s psychózou, přišla v manické fázi. Byla jí nasazena antipsychotická léčba. A protože se jedná o onemocnění, které je dobře léčbou ovlivnitelné, tak je připravena k propuštění do ambulantní péče,“ dodává primářka.

Úplně nejvíce je tady ale pacientů s demencemi. A to demencemi alzheimerovými nebo vaskulárními – třeba po mozkových infarktech. Jako první je nutné určit přesnou diagnózu.

Toto oddělení je v nemocnici hned v několika budovách. I když se lékaři snaží pacientům pomáhat co nejrychleji, aby se mohli vrátit domů, je jich v léčebně pořád hodně.

autor: mrk
Spustit audio