Co přináší protikuřácký zákon? Přehledně v osmi bodech

31. květen 2017
Zprávy z

Po celém Česku od středy platí takzvaný protikuřácký zákon. Zakazuje kouření v restauracích a dalších veřejných prostorách, upravuje ale například i pravidla prodeje alkoholu. Kde všude si už beztrestně nezapálíte? A jak vysoké pokuty čekají na ty, kteří zákon poruší?

1. Kde už si kuřáci nezapálí?

Zákon se s některými výjimkami vztahuje na veškeré veřejnosti volně přístupné vnitřní prostory, letiště, nástupiště, zastávky nebo veřejné dopravní prostředky. Platí ale i pro zdravotnická zařízení, školy, dětská hřiště a sportoviště. Kromě restaurací si lidé nesmí zapálit ani v kinech, divadlech nebo v prostorách zoologických zahrad.

Výjimky platí zpravidla pro stavebně oddělené a speciálně vyhrazené prostory. „Kuřárny budou moci i nadále fungovat v nákupních centrech a na letištích, s kuřáckým koutkem se počítá i pro zoologické zahrady,“ uvedla k pravidlům náměstkyně ministra zdravotnictví Lenka Teska Arnoštová (ČSSD).

2. Jaké hrozí pokuty?

Už od středy pro kuřáky za porušení zákazu platí pokuta až 5000 korun. Provozovatelům prostor, kterých se norma týká, hrozí až dvoumilionová pokuta a zákaz činnosti na dva roky. Sankce budou ale moci dostat na rozdíl od fyzických osob až za 90 dní od účinnosti zákona. Ten jim například ukládá, že všechny prostory dotčené zákazem musí být u vchodu označeny značkou „zákaz kouření“. Za neoznačení hrozí pokuta až 10 tisíc korun. Až 50 tisíc korun pak bude muset provozovatel zaplatit za nevyzvání kuřáka, aby cigaretu típnul nebo odešel.

3. Co elektronické cigarety?

Jak zdůrazňuje ministerstvo zdravotnictví, zákon se týká i elektronických cigaret. Jejich užívání je zakázáno všude tam, kde se nesmí provozovat ani kouření klasických cigaret. Výjimku tvoří provozovny stravovacích služeb (bary, restaurace, kavárny).

4. Budou moci kouřit herci během představení?

Kouření se vyskytuje v některých dramatických inscenacích, jakými jsou třeba Hrdý Budžes či Velký Gatsby. Jak ale řekla mluvčí ministerstva zdravotnictví Štěpánka Čechová, kouření na jevišti není podle protikuřáckého zákona možné. „Zákon výjimku pro kouření ani používání elektronických cigaret jako součást uměleckého projevu v rámci divadelního představení neumožňuje.“

Její slova v úterý částečně popřel ministr zdravotnictví Miloslav Ludvík (ČSSD). „Svoboda umělecké tvorby je v tomto případě nadřazená. Cigareta je rekvizitou,“ uvedl ministr.

5. Jak zákon upravuje kouření na zastávkách MHD?

Doposud se nesmělo kouřit jen pod zastřešenými zastávkami. Současná norma ale říká, že „není-li vymezení prostoru nástupiště zřejmé, nebo není-li viditelným značením takový prostor jinak vymezen, pokládá se pro účely tohoto zákona za nástupiště veřejně přístupný prostor o šířce 5 m a délce 30 m před a 5 m za označníkem zastávky ve směru jízdy dopravního prostředku.“

6. Může se kouřit na restauračních zahrádkách?

Restaurační předzahrádky, pokud na nich má být kouření povoleno, budou muset být podle ministra zdravotnictví označeny jako prostor pro kouření. Rozhodující pro případné postihy zákazu kouření podle něj bude, jestli mají pevnou konstrukci. Pod pergolou nebo slunečníkem bude kouření povoleno.

7. Jak se mění podmínky pro prodej alkoholu?

Už dřívější legislativa zakazovala prodávat alkohol osobám zjevně ovlivněným alkoholickým nápojem nebo jinou návykovou látkou. Nově má prodejce povinnost takovou osobu vyzvat, aby z provozovny odešla, a ta musí poslechnout. Prodej či podávání alkoholu osobě do 18 let může být pokutováno až 150 tisíci korunami, mladšímu 15 let až dvojnásobně. Zákon také zakazuje prodej alkoholu v automatech.

8. Má protikuřácký zákon v Evropě obdoby?

Prakticky všechny země v Evropě nějakým způsobem alespoň částečně omezují kouření ve veřejných uzavřených prostorách. Průkopníkem se na tomto poli stalo Irsko, které v roce 2004 zavedlo jako první země světa celostátní zákaz na všech uzavřených pracovištích. Česko se nyní stává 23. zemí Evropy, kde úplný zákaz kouření platí.

autoři: fir , dbr | zdroj: ČTK
Spustit audio