Co rád jedl, jak stoloval a jaký životní styl vyznával Tomáš Garrigue Masaryk. To je téma Domácího štěstí

Jméno prvního československého prezidenta Tomáše Garrigua Masaryka k dnešnímu svátečnímu dni neodmyslitelně patří. A proto vás dnes budeme inspirovat jeho životním stylem i jídelníčkem.

Pan prezident se zajímal o zdravé stravování, zastával střídmost a měl rád pěkně upravený stůl. Alkohol a maso požíval jen občas a jedl pouze 3x denně. K snídani měl obvykle ovocnou šťávu, zavařeninu na topince nebo vejce naměkko. Obědval zpravidla polévku a často také ryby z našich vod, tedy kapra, štiku, pstruha nebo candáta. A k večeři míval koláč a kávu s kapkou mléka.

Ve zvyku měl také večeřet ovesnou kaši, kterou se naučil jíst v Americe. A jaké bylo jeho nejoblíbenější jídlo vůbec? Nejraději ze všeho měl švestkové knedlíky. Kdo by je nemiloval, že? Hezký sváteční den přeje vaše Iva Hüttnerová.

autor: Iva Hüttnerová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.