Co s důlními areály po uzavření bude dál. Otázka, kterou teď řeší na Karvinsku

26. duben 2021 06:20

Důl Lazy, Důl ČSA, Důl Darkov. To jsou některé z šachet na Karvinsku, kde už těžba uhlí skončila. Kromě postupného zasypání jam se řeší další otázka. Co s pozemky na povrchu? V nejbližší době by měly vzniknout konkrétní plány nového využití důlních areálů.

Kvůli těžbě nakloněný kostel v karvinské části Doly. Jedno z možných budoucích center turistiky. „Tady vznikne první klíčový uzlový bod, kde uděláme nějaké návštěvnické centrum, kde bychom chtěli i pořádat různé akce,“ popsal plány do budoucna už dříve Lukáš Adámek za Moravskoslezský kraj.

Čtěte také

Zájem mají ale také obce, můžou se přihlásit soukromí investoři. První plány s možnostmi nového využití dolů na povrchu budou hotové ještě letos. Musí se to celé stihnout, než se doly zasypou.

„Reálně je uvažováno s termínem ukončení hlavní likvidace důlních děl do konce roku 2025. Ale ty plány by měly být známy dříve, abychom nelikvidovali něco, co bude upotřebitelné i v těchto projektech,“ dodává Josef Lazárek, ředitel závodu Darkov podniku Diamo.

Bývalé doly budou zčásti dál sloužit energetice. Diamo si ponechá využití důlních plynů. Možná jsou hloubková tepelná čerpadla anebo plochy pro solární panely.

Důlní plochy můžou využít i firmy, které by tak mohly změnit postavení Karvinska jako okresu s dlouhodobě nejvyšší nezaměstnaností v celé republice. Existuje i rozsáhlý krajský projekt začínající obnovy pohornické krajiny, do kterého se teď zapojilo i Diamo.

autor: Martin Knitl
Spustit audio

Související