Co se děje s prachem, který čistící vozy sesbírají na ulicích? Končí na skládce

11. červen 2018

Město Ostrava sbírá první zkušenosti z mnohem častějšího úklidu silnic a chodníků. Kvůli boji se smogem tam speciální zametače sbírají prach z ulic až šestkrát měsíčně. Zjišťovali jsme, co se pak s tunami prachu děje a kam ho auta odváží.

Do areálu společnosti Ostravské komunikace právě přijelo čistící auto a do betonové jímky řidič vyklopil špinavé hroudy a chuchvalce mokrého prachu. „Toto nasbíral za dvě hodiny a tahle hromada je asi za měsíc,“ ukazuje Pavel Król z Ostravských komunikací na velký kopec už vysušeného prachu, který už ale připomíná spíše seschlé hroudy.

Ročně se ve městě daří takto posbírat z chodníků a cest přes 4000 tun takzvaných smetků. Jedno auto nasaje za hodinu i jednu tunu.

Pokaždé, když vyklopí náklad do jímky, řidič vozidlo umyje hadicí. „Přebytečná voda odteče přes filtr, který tvoří kamenivo, do čističky odpadních vod Ostravských komunikací. Smetky likviduje odborná firma, která se zabývá likvidací smetků. Ta to odváží asi čtyřikrát do roka,“ dodává Pavel Król.

To, co se zametlo z ostravských ulic, město neopouští, prach už bez špinavé vody končí nedaleko na skládce. Podle zákona je možné tento odpad využít i tak, že se spálí a současně se tím vyrobí teplo nebo elektřina.

autor: mrk
Spustit audio