Co spojuje Plesnou u Ostravy a Hongkong? Socha jménem Deštivý mrak

20. březen 2014

Vesnice Plesná, která spadá pod Ostravu, má unikátní galerii pod širým nebem. Soch tu stojí přes čtyři desítky. Umělci z několika zemí se tu na mezinárodním sympoziu sešli od roku 2005 už čtyřikrát. A vytvořili třeba slepice na střeše autobusové zastávky nebo žebřík do nebe. Nebo Deštivého draka od umělce z Hongkongu.

„Tady je pět slepic jako živých. První měsíc, když jsme je sem umístili, tak je lidé rozháněli a báli se, že jim slepice skočí na hlavu,“ říká sochař Antonín Gavlas. Dílo mladého místního umělce Adama Kovalčíka je jako živé.

„Překvapil mě tím, že si vzal velikánský kmen stromu. Potom ho rozřezal na půlmetrové špalíčky, to jsem byl trochu vytočený,“ popisuje vznik sochy pěti slepic Gavlas.

Ke dřevěným sochám se v Plesné postupně přidávaly i ty z kamene.

„Práce se dřevem je krásnější. Když vám odlétávají od rukou piliny, tak je to voňavé a příjemné,“ říká sochař.

Kámen je podle něj zase krásný na dotek, i když práce s ním je těžší. „Když vám odlétává prach, štěpky z kamene, tak se musíte chránit brýlemi, kuklou nebo respirátorem,“ doplňuje.

Kamenná je také socha pojmenovaná Deštivý mrak od Emila Adamce. Rodák ze Sedlišť žije v Honkongu a právě s exotickou metropolí propojil i malou Plesnou.

Ivan Patúc po dokončení své sochy "Slepá krása"

„On to tvoří v rámci projektu Akupunktura Země. Snaží se na jedné straně zeměkoule a průnikem na druhé straně taktéž,“ vysvětluje starosta Jan Bochňák z člen KDU-ČSL.

Kromě českého sochaře žijícího v Hongkongu jezdí na sochařská sympozia do Pleské také Slováci, Maďaři a Poláci. V roce 2007 na severu Moravy tvořil i umělec z Mexika.

Plesenští tvrdí, že je taková koncentrace umění na malém prostoru obce s 1200 obyvateli může být raritou i v rámci střední Evropy.

Emil Adamec se svým mramorovým "Deštivým mrakem"
Spustit audio