Čtvrteční Noční linka: Přírodní medicína na podzim

31. říjen 2019

Jak se bráníte virům a bacilům, které na nás v tomto období ze všech stran útočí? Co preventivně užíváte? V jaké formě? Co se vám osvědčilo, co pomáhá na nachlazení, rýmu a další virová onemocnění? Máte nějaký vyzkoušený recept? Vyrábíte si sami nějaké přírodní sirupy? Připravujete si čaje? 

Upravili jste na podzim jídelníček, obohatili ho o vitamíny, minerály a další nezbytné látky? Jaké recepty máte doma po babičce a maximálně vám v tomto období vyhovují? Může se člověk vůbec ubránit virům i když bude hodně obezřetný?

Podzim s sebou přináší řadu nástrah na lidský organismus. Nejenže si musíme zvykat na nedostatek slunce a na nepříjemné výkyvy počasí, ale útočí na nás z každé strany různě viry a bakterie. Náš organismus potřebuje zvýšenou pozornost a pokud se nemůžeme spolehnout na silnou imunitu, chřipka, kašel nebo obyčejná rýma zvítězí.

Mnozí tak využívají darů přírody, připravují si vývary, ale i bylinkové čaje. Třeba zázvor má široké použití a lidské zdraví dokáže pozitivně ovlivnit při různých onemocněních. Kromě toho že výrazně pomáhá při chřipce a nachlazení, také podporuje trávení a podle staré čínské tradice má vliv i na psychiku. Zázvorový čaj je proto zvlášť vhodné pít v sychravých podzimních dnech. Pít po malých doušcích třikrát denně.

Jaké máte vy tipy a doporučení? Co se vám na podzim osvědčilo? Na vaše zkušenosti a vyprávění se moc těší moderátor Noční linky Karel Sladký. Příspěvek k tématu můžete už teď napsat přes tuto internetovou stránku nebo zatelefonujte přímo do studia po 23. hodině na číslo 731 800 900.

autor: kas
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.