Čtvrteční Noční linka: Prožili jste v životě tzv. druhou mízu?

23. duben 2020

A nebo druhou mízu "chytil" váš partner? Jaké změny vám období krize středního věku a následně tzv. druhé mízy do života přineslo? Jaké otázky jste si sami, nebo v partnerském vztahu, začali pokládat?

Takzvaná druhá míza je u mužů i žen těsně spjata s obdobím, které se označuje jako krize středního věku. Nejprve přijde krize, kdy na člověka dolehne „nesnesitelná těžkost bytí“, ta zmobilizuje psychiku i tělo k větší aktivitě, takže to vypadá, jako kdyby dotyčný načerpal novou chuť do života. Je přesvědčený, že dokáže dát životu nový smysl, nebo ho rovnou obrátit vzhůru nohama, že má dost energie, aby konečně začal uskutečňovat své staré sny, aby se podíval na místa, která plánuje navštívit dlouhá léta...

V začínajícím středním věku, který přichází kolem čtyřicítky, někdo to ale vnímá až kolem padesátky, se objevuje pocit poslední šance, jenž člověka nutí něco udělat, protože jestli to neudělá hned, bude na jakoukoli změnu pozdě. Ta představa je pro mnohé ubíjející a to platí pro muže i pro ženy stejně.

Náš přední psycholog Pavel Říčan vysvětluje ve své knize Cesta životem: „V období krize středního věku v každém opět ožívá adolescentní velké téma identity. Ptáme se, co si počít s druhou polovinou života, abychom ji prožili autenticky, pravdivě, celistvě a nerozpolceně. Pokud se dokážeme vyrovnat se ztrátou mládí, stárnutím a vizí naší smrtelnosti, nalézáme pak hlubší životní ponor a nastupujeme cestu badatele ve vlastním vnitřním světě.“

Možná i vy jste si v určitém věku začali klást otázky: Opravdu jsem uspěl? Je mé manželství dobré? Možná i vy jste si během krize středního věku, ať už nastoupila po čtyřicítce, nebo po padesátce, uvědomili, že je nejvyšší čas myslet i na sebe, a nejen na blaho ostatních, a že třeba i zprvu bolestný odchod mnohaletého partnera k mladší ženě může nastartovat ve vašem životě naději na změnu a lepší budoucnost.

autor: zos
Spustit audio