Čtyři lidé se v domě na Opavsku nadýchali oxidu uhelnatého, dva jsou v nemocnici

25. leden 2023 10:33

Hasiči zasahovali v úterý v podvečer u úniku oxidu uhelnatého v domě v Sudicích na Opavsku, při němž se plynu nadýchali čtyři lidé. Dva obyvatelé domu skončili v nemocnici, řekl dnes mluvčí moravskoslezských hasičů Jakub Kozák.

„Jeden člověk byl po příjezdu hasičů na místo události v bezvědomí, do péče si ho převzali zdravotníci. Ti nakonec do nemocnice převezli dva z obyvatel domu, o další dva se postarali na místě,“ uvedl Kozák.

Mluvčí Zdravotnické záchranné služby Moravskoslezského kraje Lukáš Humpl uvedl, že nejvážnější byl stav třicetiletého muže, kterého nalezli blízcí v koupelně, v níž byla plynová karma. „Pacient se nalézal v přímém ohrožení života, z domu jej vynesli hasiči. Zasahující lékařka zjistila, že je v bezvědomí a stavu těžké intoxikace oxidem uhelnatým. Záchranáři mu podali kyslík, zajistili žilní vstup, zahájili podávání léků,“ uvedl Humpl.

Záchranáři muže transportovali na urgentní příjem Fakultní nemocnice Ostrava. Dalšího, třiapadesátiletého muže převezli do opavské Slezské nemocnice. „Byl podle informací záchranářů vystaven účinkům nebezpečného plynu kratší dobu, jeho intoxikace byla lehkého rázu,“ uvedl Humpl. Zdravotníci vyšetřili také dvě dívky ve věku šesti a 17 let, jejich stav ale nevyžadoval převoz do nemocnice.

Zvýšenou koncentraci oxidu uhelnatého naměřili hasiči pouze v podkroví. Svými detektory ale zkontrolovali celý objekt, ve kterém už se větralo.

zdroj: ČTK
Spustit audio