Čtyři milióny aut už sjely z výrobní linky v Nošovicích na Frýdecko-Místecku

15. listopad 2022

V nošovické automobilce Hyundai se na chvíli zastavila výroba. Nebyly to ale žádné technické potíže. Z linky sjelo auto s pořadovým číslem 4 milióny. Firma toho dosáhla po 14 letech od zahájení sériové výroby.

To bylo v roce 2008, kdy stály fronty před náborovým oddělením nošovické automobilky. Tehdy v těžkých časech ekonomické krize tam mnoho lidí hledalo novou práci.

To byla minulost. A teď sjíždí z linky čtyřmiliónté auto. „Plánujeme letos vyrobit 321.500 aut, zatím máme před plánem malý náskok,“ říká mluvčí nošovické automobilky Petr Michník.

Znamenalo by to návrat k výrobě před covidem. I když potíže s dodavateli, s potřebnými díly, jsou pořád. „Naším jediným receptem jak to zvládat je flexibilita, neustálá komunikace s dodavateli, neustálé úpravy výrobního programu, abychom mohli vyrábět to, po čem je poptávka, a zároveň vyrábět to, na co máme dostupné díly,“ dodává mluvčí.

Roste podíl elektromobilů

Novinky pro další rok firma zatím prozrazovat nechce. V každém případě ale podle svého mluvčího poroste podíl vyrobených elektromobilů. Například aut s dieselovým motorem bude letos jenom 9 procent.

„Výroba čistě spalovacích motorů u nás klesá dlouhodobě, v současné době elektrifikované pohony tvoří téměř 40 procent naší výroby a tento podíl bude narůstat,“ říká Michník.

V Hyundai v Nošovicích aktuálně pracuje téměř 3 300 zaměstnanců, z 92 procent jsou to Češi.

autor: Martin Knitl
Spustit audio