Čtyři nové zubní ordinace se otevírají v Ostravě, zájem o registraci je obrovský

29. květen 2023 10:32

V Ostravě otevírají čtyři nové zubařské ambulance. O registraci ke stomatologům je obrovský zájem, doteď už se přihlásilo asi 8 tisíc lidí. Ordinace proto musí přijímání nových pacientů omezovat. Moravskoslezský kraj se s nedostatkem zubařů potýká dlouhodobě. Podle hejtmanství chybí zubařská péče asi 100 tisícům obyvatel.

„Měli jsme zubaře, ten nevyšel, tak teď přecházíme do centra. Hledali jsme dlouho,“ říká třicetiletý Jan po ošetření na zubní pohotovosti. Protože neměl zubaře, řešil tady jen akutní bolesti. Nad pohotovostí budou nově ordinovat čtyři zubaři a díky tomu mu tady nabídli registraci.

Čtěte také

Stejně jako on už se sem přihlásilo dalších 8 tisíc lidí. „Dál už budeme muset s kapacitou brzdit, protože není neomezená. Poznáme to na tom, že najednou se prodlužuje objednací doba a to už není dobrá cesta. Protože jestli pacient potřebuje ošetření a má čekat 6 měsíců, to není v pořádku,“ říká zubař Lubomír Beran, který noční pohotovost vede a stojí i za vybudováním nových ambulancí.

Maximální doba na ošetření by podle něj měla být kolem dvou měsíců. Každý z jeho lékařů se proto postará asi o dva tisíce pacientů. Dlouhá doba čekání na ošetření a nebo i to, že lékaři v určité dny vůbec neordinují, je kromě plných kapacit u zubařů, další z mnoha problémů. „Náš zubař je tam jednou týdně. Když tam člověk přijde a on řekne, že to nestihne, že máme jít domů, tak opravdu nevím, kam máme potom chodit,“ říká paní Lucie, která s bolestí zubu přijela na pohotovost.

Příčin, proč je zubařů málo, vidí Lubomír Beran hned několik. „Lékařky, které chtějí po škole mít děti, to je druhý aspekt, který musíme vzít v úvahu, proč máme málo zubařů. Třetí aspekt je starší lékaři, a od toho 50. roku věku jsou ti lékaři často nemocní a tím je vykryto míň pracovních hodin,“ vysvětluje zubař Lubomír Beran.

Za největší problém ale považuje to, že zdaleka ne všichni lékaři mají smlouvy se zdravotními pojišťovnami. Jeho 4 ordinace proto mají smlouvy se všemi. Návrh, aby mladí zubaři po studiu alespoň prvních 5 let pracovali pod zdravotními pojišťovnami, teď Beran řeší i se senátory. Množství lidí, kteří nemají prostředky na ošetření, totiž podle něj bude přibývat.

Spustit audio

Související