Cvrčci a červi na talíři. Proč ochutnat hmyzí speciality?

Hmyz se v kuchyni nemusí vyskytovat jenom jako obtížný škůdce, ale klidně i jako delikatesa na talíři. Navíc zdravá a plná hodnotných proteinů. Možná, že se i v české gastronomii v budoucnu dočkáme schválených hmyzích pokrmů.

S ochutnáním hmyzích specialit má většina lidí problém hlavně z psychických důvodů. „Připadá nám to na pohled odporné, a proto máme jakýsi blok. Ale kdo jednou ochutná, už s tím příště problém nemá," říká hmyzí šéfkuchař Milan Václavík.

Podle jeho slov je hmyz plný zdraví prospěšných látek. Kromě proteinů má v sobě například chitin, který v malé míře působí jako přírodní vláknina, dále pak omega 3, 6 i 9 nenasycené mastné kyseliny, až 65 procent bílkovin z obsahu svého těla a také esenciální mastné kyseliny, které si lidský organismus není schopen sám vyrobit.

Když bychom se sami rozhodli si nějaký ten hmyz k jídlu připravit, určitě můžeme, složité to rozhodně není. Problém je ovšem se sháněním surovin. „Rozhodně se nemůžete vydat do lesa a tam si nějaké ty brouky nebo larvy nasbírat. A ani ve zverimexu to není úplně bezpečné," říká Milan Václavík.

V České republice zatím není hmyz uznaný jako jídlo, ale možná se začíná blýskat na lepší časy. Poslanci by brzy měli dostat k prostudování materiály, na jejichž základě by hmyzí potraviny mohli legislativně schválit. A tak budeme možná už za pár let moci péct pečivo z hmyzí mouky anebo si pochutnat třeba na proteinové hmyzí tyčince.

Čtěte také

Spustit audio