Cyklistický oddíl z Petřvaldu na Karvinsku slaví 60. výročí

2. červenec 2018

Cyklistický oddíl z Petřvaldu patří v Moravskoslezském kraji k družstvům, kde trénuje nejvíc mladých cyklistů. Co je na tom baví a jaké jídlo jim po vysilujících závodech nejvíc chutná?

Pokud na cestách narazíte na trošku oprýskanou dodávku se střešním nosičem plným kol, tak jste se setkali s cyklistickým oddílem z Petřvaldu na Karvinsku. Parta milovníků cyklistiky všech věkových kategorií se takto dostává prakticky každý víkend na závody. Vše organizují činorodí manželé Matasovi a letos mají důvod k radosti. Jejich sportovní oddíl slaví 60. výročí.

Hledání mladých talentů je pro sportovní oddíly stále složitější

Gymnastika, kruhy, cvičení

Gymnastické oddíly v regionu bojují o zájem dětí. V konkurenci fotbalu nebo stále oblíbenějšího florbalu to ale nemají vůbec jednoduché. Například v Havířově zkouší přilákat děti na žíněnky bronzový olympionik z Moskvy Jiří Tabák, který s nimi pracuje už od útlého věku.

„Jestli máme devět mládežníků, tak jsme po Staré Vsi druhý největší klub v Moravskoslezském kraji. Takže si nemůžeme stěžovat, i když by to mohlo být lepší. Ale dnes se nechce mladým,“ míní pan Silvestr Matas.

Zdeňka Matasová je pravou duší tohoto cyklistického oddílu a o jeho členy se stará se skutečnou péčí. A k tomu patří samozřejmě i vaření. „Guláš a kyselačka je u našich závodníků oblíbená. Vracejí se k nám i bývalí závodníci, kteří už dnes vodí svoje děti. Je to pro mne taková velká rodina – jsou to moje děti a snažím se jim pomáhat,“ říká paní Matasová.

A jak se na to dívají oni mladí cyklisté? Poslechněte si.

autor: ada
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.