Cyklocestovatelé předčasně opustili Mexiko a jsou v USA

Život je jen náhoda, jednou jsi dole, jednou nahoře. To jsou slova jedné z nejznámějších písniček od Jiřího Voskovce a Jana Wericha. A že jsou poplatná i v dnešní době, o tom se přesvědčil také manželský cyklocestovatelský pár Renáta a Martin Stillerovi, kteří se rozhodli projet na kole Kubu, Mexiko a jihozápad Spojených států amerických.

Frýdeckomístecký pár je na cestách už zhruba šest týdnů a jestli si dobře vzpomínáte, tak v jednom z minulých dílů jsme slyšeli, jaké to je být hostem v jednom z nejluxusnějších hotelů proslulého střediska v Acapulcu. A stravovat se v restauracích, kam chodí například mexický prezident anebo třeba jeho někdejší americký protějšek Bill Clinton.

Vše vypadalo idylicky a slovo vypadalo je namístě, protože jinak by naše cyklocestovatelská dvojice nezměnila narychlo plány, což vyplývá i z první Martinovy odpovědi.

„Do USA jsme se vydali o něco dříve, než jsme původně plánovali, a to z toho důvodu, že jsme se u našich známých v Mexico City cítili trošičku jako ve vězení. V podstatě jsme nemohli dělat vůbec nic sami, nechtěli nás pustit samotné do města, měli jsme zákaz jezdit veřejnou dopravou a tak dále. V podstatě se o nás starali, jako bychom byly malé děti. Někdy vypadalo jako ve školce. Takže tohleto nás, takové dobrodružné cestovatele, přestalo bavit a tak jsme se rozhodli, že zmizíme dříve,“ vysvětlil Martin Stiller.

Jinými slovy - Martin s Renátou se už nacházejí na území Spojených států amerických. A protože šlo o vskutku náhlý a rychlý přesun, na kola na území Mexika prakticky nedošlo. A dokonce ani „úprk“ z hlavního města největší středoamerické země se neobešel bez drobných problémů.

„Nechali jsme si zabukovat letenky z Mexico City do Juárezu a když jsme přišli na letiště a chtěli odletět, tak nám řekli - no jo, ale tady žádný let do Juárezu není, tady je let akorát do Chihuahuavy! Tak jsme se podívali na mapu a zjistili jsme, že Chihuahua je 400 kilometrů vzdálená od Juárezu. Takže přišel takový zmatek, co budeme dělat, jestli zrušíme letenky a nakoupíme nové. Nakonec jsme se rozhodli, že do Chihuahuavy poletíme,“ popsal patálie Martin.

I proto, že v Juárezu, hraničním městě s USA byl Martin s Renátou domluven na ještě jednu návštěvu svých známých, která se protáhla z původních dvou až na čtyři dny.

„Juárez a americké El Paso, to je něco jako Český a polský Těšín, spojené pouze mostem, takže jsme z Juárezu od těch našich známých sedli na kolo, ujeli pět kilometrů a byli jsme na amerických hranicích. A teď už třetí den šlapeme po Spojených státech,“ dodal cestovatel, kterého jsme telefonicky zastihli v americké poušti.

autor: ras
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.