Další omezení na slovenské hranici komplikuje život českým chalupářům

8. červenec 2021 11:27

Zavřená část hraničních přechodů se Slovenskem a další omezení znova komplikují život českým chalupářům. Mnoho z nich má domy a pozemky jenom kousek za hranicemi, ale už více než rok je problém se k nim dostat.

František Papšík telefonuje ze Vsetína své mamince na Slovensko. Žije tam celé léto. Chalupu mají od hraničního přechodu Kohútka jenom něco přes dva kilometry vzdušnou čarou.

Čtěte také

„Ráno jsem to ještě stihl, protože jsem jel v osm hodin. Potom tam byl kolega v úterý ve dvě hodiny a už tam byly panely,“ říká pan Papšík.

Za poslední měsíce a hlavně v zimě se tam vůbec nedostali a protože je chalupa na samotě, měli permanentní strach ze zlodějů. Teď se suší seno a jet se tam, jak říká, prostě na víkend musí.

„Jaké budou kontroly, co všechno po nás budou vyžadovat, aby mě tam vůbec pustili – jestli mi bude stačit covid pas nebo test? Vůbec nevíme, kdy se tam dostaneme,“ krčí rameny.

Čtěte také

Přiznává, že ho unavuje pořád dokola sledovat nové zprávy a všechny rychlé změny, a vyznat se v nich. Přitom je to jenom pár minut jízdy lesem. „Člověk tam přijde, naseká dřevo, má tam pár králíků, s nikým se tam nepotkává. A máme mít stejné podmínky jako lidé, kteří přijedou třeba z Kuby. To je prostě nefér. Nerozumím tomu,“ dodává.

O víkendu na Slovensko určitě odjede. Věří, že ho nikdo od hranice zpátky nevrátí.

autor: Martin Knitl
Spustit audio