Další, prosím! zve muzeum na výstavu o historii lékařství

21. září 2012

Nechybí tady čekárna, ordinace lékaře i zákoutí lékárny. Nová výstava v Technickém muzeu v Petřvaldě je totiž věnovaná historii lékařství. Většina exponátů pochází ze sbírek Muzea Těšínska.

Další, prosím! tak nejmenuje výstava, která představuje atraktivní exponáty z lékařského prostředí. Některé z vystavených kousků už mnohé pamatují, potvrzuje autorka výstavy Ilona Pavelková.

„K těm nejstarším, které se používaly při léčebných metodách, patří skleněné baňky, pak tady máme strojek na pouštění žilou a nádobu na pijavice, která byla umístěna v lékárně a pijavice se zájemcům prodávaly. Pak jsou tady dva přístroje na elektroléčbu a z těch novějších máme na ukázku auriskop k vyšetření ucha,“ vyjmenovává historička.

Nepřehlédnutelné je na výstavě také zubařské křeslo vyrobené z tmavého dřeva a černé kůže. „Je datováno třicátými léty dvacátého století. Získali jsme ho z pozůstalosti zubního technika, který působil v Čeladné, kde měl ordinaci. Máme to tady doplněno reklamou na čištění zubů a vysvědčením zubního technika a přidělení koncese,“ dodává pavelková.

Celá výstava má několik částí - od čekárny a ordinace lékaře, přes místo pro lázeňské procedury, až po starodávnou lékárnu. Exponáty doprovázejí na výstavě také texty, fotografie a reprodukce.

Více informací a zajímavostí o výstavě Další, prosím! si můžete poslechnout v záznamu dnešního vydání pořadu Křížem krajem, který po odvysílání najdete v iRadiu.

autor: čan
Spustit audio