Dárce kostní dřeně hledají zdravotníci mezi návštěvníky obchodního centra

15. květen 2018 09:20
Dobré dopoledne , Dobré dopoledne

Na nábor dárců kostní dřeně vyrazili zdravotníci do ostravského obchodního centra. Hledají zdravé lidi do 35 let, kteří chtějí pomoci ostatním.

Přímo mezi nakupujícími hledají zdravotníci nové dárce krve a kostní dřeně. V pasáži obchodního centra v Ostravě-Zábřehu až do konce týdne mohou lidé navštívit speciální stan krevního centra Fakultní nemocnice Ostrava. Zjistí tam svou krevní skupinu a zapíšou se do registru dárců. Mohou pak pomoci například pacientům s leukémií.

Matěj Kosík z Ostravy už sedí ve stanu krevního centra. Ještě před chvíli nic takového neplánoval, rozhodl se zcela spontánně. „Šel jsem kolem a jsem mladý, tak si říkám proč ne, aspoň k něčemu budu. Kamarádi darovali krev ve fakultce, ale já tam nikdy nejel, protože to bylo daleko. Ale když je to tady,“ říká pan Kosík.

Zdravotnice mu zatím odebrala z prstu trochu krve na zjištění krevní skupiny. Ještě je potřeba udělat stěry z ústní dutiny a vše je hotovo. „Nakoupím si a nemám prý nic jíst, ani nemám kouřit, což bude těžké, ale nějak to udělám. Pak se tady mám vrátit a zapíšu se do registru dárců kostní dřeně,“ dodává.

Darování kostní dřeně zachraňuje životy a může být bezbolestné

Hasiči, policisté i členové Vězeňské služby darovali v Sokolově krev kvůli registru dárců kostní dřeně

Bez transfuze stále některé choroby nejdou vyléčit úplně. Transfuzní prostředky pomohou pacientům překonat potíže, které jim nemocný organismus způsobil. Ať už je to úraz, krvácení, nebo chronický úbytek krevních destiček a červených krvinek.

Ostravská fakultní nemocnice spolupracuje s Českým národním registrem dárců dřeně v Plzni. „My dárce tady zaregistrujeme, uděláme stěr bukální sliznice v ústech a vzorek pošleme do laboratoře v Plzni, kde si to vyšetří a dárce zařadí do registru. Jakmile v registru budou znaky dárce shodné s pacientem, začíná celé martyrium – oslovení dárce a samotný odběr,“ popisuje Naděžda Kalužová z ostravského krevního centra.

Dárců kostní dřeně v Česku přibývá, každý nový dobrovolník je přitom pro nemocné obrovskou nadějí. „Shoda pacienta a dárce je obrovské štěstí, protože kromě jednovaječných dvojčat nejsou dva jedinci identičtí. A je fajn, že registry spolupracují po celém světě. Takže mnoho našich pacientů má kostní dřeň například z Německa nebo z Kanady a zase kostní dřeň našich dárců putuje do zahraničí,“ dodává Naděžda Kalužová.

Podobné nábory nedělá nemocnice v obchodním centru poprvé. Snaží se tak přiblížit lidem a ušetřit jim cestu do nemocnice.

autor: iha
Spustit audio