Davis Cup po prvním dni 1:1. Veselý porazil Griekspoora, Rosol pak nestačil na Haaseho

1. únor 2019 20:35

Stav kvalifikace tenisového Davisova poháru mezi Českem a Nizozemskem je po prvním dnu vyrovnaný. Nejprve Jiří Veselý navzdory zdravotním problémům porazil Tallona Griekspoora 5:7, 6:4, 6:4, ale pak Lukáš Rosol prohrál 2:6 a 4:6 s jedničkou hostů Robinem Haasem.

Kvalifikační zápas Davisova poháru mezi Českou republikou a Nizozemskem odstartoval v ostravské Ostravar Aréně duelem mezi českou jedničkou Jiřím Veselým a 211. hráčem světa Tallonem Griekspoorem. Dvaadvacetiletý Nizozemec se do očí širší veřejnosti poprvé dostal minulý rok v únoru, kdy na turnaji v Rotterdamu přehrál trojnásobného grandslamového šampiona – Švýcara Stana Wawrinku.

Griekspoor vstoupil bez bázně i na kurt ostravské arény a rychle šel do vedení 3:0. Poté Veselý čistou hrou udržel servis a následně atakoval podání soupeře. Ten ale dokázal všechny čtyři brejkboly odvrátit a odskočil do vedení 4:1. Prolomit podání nizozemského tenisty se Veselému podařilo za stavu 2:4, kdy využil šestý brejkbol zápasu. Oba tenisté si následně drželi svá podání až do stavu 5:6 v neprospěch Veselého. Tam dostal Griekspoor k dispozici dva brejkboly a druhý dokázal využít. První set tak vyhrál 7:5.

Čtěte takéDavis Cup: Kapitán zkoušel přemluvit Berdycha, v novém formátu se hraje o velké prémie

Nevydařená koncovka prvního setu ale s českým tenistou nezacloumala a do druhé sady vstoupil o mnoho lépe. Hned v prvním gemu sebral Griekspoorovi servis, následně ho potvrdil a vedl 2:0. Oba tenisté předváděli ve druhém setu lepší hru na podání a příliš brejkbolů diváci v Ostravě neviděli. Dva přišly za stavu 5:4, když Veselý podával na vítězství v setu. Český tenista ale oba odvrátil a srovnal na 1:1 na sety.

Do třetího setu vstoupil zase lépe Veselý a ve třetím gemu uloupil podání soupeře. Svůj servis si naopak hlídal s přehledem. První komplikace na servisu nastaly až za stavu 4:3 a vyvrcholily jeho ztrátou. Griekspoor ale získaný brejk nedokázal potvrdit a český tenista vedl 5:4 a šel servírovat na vítězství. Veselý už komplikace nepřipustil a zápas dotáhl do vítězného konce 5:7, 6:4, 6:4. Český tým se tak dostal do vedení 1:0.

Do druhého zápasu prvního dne se pak pustili Lukáš Rosol a holandská jednička Robin Haase. Oba tenisté se do pátečního zápasu utkali už šestkrát, pět střetnutí skončilo vítězstvím českého tenisty. Navzdory nepříznivé bilanci to byl ale Nizozemec, který vstoupil do pátečního zápasu lépe. Rosolovi sebral dvakrát servis a první set ovládl jasně 6:2.

Český tenista Lukáš Rosol

Ve druhém setu si nejprve oba tenisté drželi svá podání. První ztráta přišla v sedmém gemu a bohužel pro většinu osazenstva ostravské haly to bylo ztracené podání českého tenisty. Haase dokázal následně získaný brejk potvrdit a dostal se do vedení 5:3. Rosol sice při vlastním podání snížil, ale Haase už komplikace nepřipustil a zápas při svém servisu ukončil. Po výhře 6:2, 6:4 tak získal Haase pro Nizozemsko první bod a vyrovnal tak na 1:1.

Program pokračuje sobotní čtyřhrou následované dvouhrami.

autoři: krb , tif
Spustit audio

Související