Derby pod koši: Parohy pro Singletaryho a děčínský obrat

4. únor 2018

Basketbalisté Děčína výrazně nakročili k postupu do elitní skupiny, která bude mít po základní části Národní ligy jistou účast ve čtvrtfinále play-off. Válečníci totiž v zápase plném emocí porazili severočeského rivala z Ústí nad Labem 75:64. Jedny z klíčových momentů se odehrály už v úvodní čtvrtině utkání.

Zhruba v polovině úvodní čtvrtiny za ústeckého vedení o devět bodů hráčům upadl míč na zem a oni se o něj vleže začali přetahovat. Chlapský souboj rozhodčí vyhodnotili překvapivě. Ústeckou oporu Singletaryho vyloučili do konce zápasu. "Bojoval jsem o míč, nechtěl jsem ho pustit. Rozhodčí písknul rozskok a já ho pořád držel a chtěl jsem s tím míčem vstát. Nevím, jestli on mi ho nechtěl darovat. Popravdě řečeno, nevím, jestli za tohle dávat diskvalifikační chybu. Trošku jsem se divil tomu, že dostal parohy," zaskočil přísný trest pro ústeckého basketbalistu děčínského Lukáše Feštra.

Vytočení hosté se na sudí dlouho zlobili. "Je to derby, strkalo se to tam. To k tomu patří. Myslím, že to není sport pro holky. Kluci si tam dělali pořádek mezi sebou a potom se do toho vstoupilo, jak vstoupilo. Údajně řekl něco sprostého, ale nebylo to směřované tam, kam si mysleli všichni, že bylo směřovaný," prozradil ústecký manažer Tomáš Hrubý.

Podle třináctibodového Lukáše Feštra se vyloučení Singletaryho na soupeři negativně podepsalo. "Myslím, že to asi hodně ovlivnilo. Hrajeme v širší rotaci než Ústí. Potom jim zbyl jediný klasický rozehrávač Michal Šotnar. A bylo na konci znát, že mu trošku došel kyslík," řekl děčínský rozehrávač Lukáš Feštr.

Jeho tým prohrával na začátku 4:19, Ústí pak ve třetí čtvrtině vymazalo osmibodový náskok Válečníků a srovnalo na 49:49. Děčín ale obě kritické chvíle zvládl. "Pořád jsme drželi chladnou hlavu. Nenechali jsme se rozhodit tím, že Ústí udělalo nějakou šňůru. I začátek, jak nám utekl, pořád jsme si říkali, že musíme hrát svůj basket a hrát svojí hru. Nesoustředit se na ně," uvedl Feštr.

Ve skvělé atmosféře tedy derby nakonec ovládl Děčín, který se v tabulce bodově dotáhl na svého soupeře. Ústí je dvě kola před koncem základní části páté a Válečníci šestí, ale ti mají v závěru papírově výhodnější los.

autor: dak
Spustit audio