Desítkám seniorů už pomohlo registrační centrum pro očkování v havířovské nemocnici

15. únor 2021

Registrační místa, která pomáhají seniorům s rezervací na očkování proti koronaviru, jsou už po celém Moravskoslezském kraji. Například havířovskou pobočku za dva týdny její existence už navštívily desítky lidí. Často je trápí nejen samotná registrace, ale i následné vygenerování certifikátu.

„Nemám počítač. Mám teď chytrý telefon, ale ještě to s ním neumím,“ vysvětluje čtyřiaosmdesátiletá paní Bedřiška, proč byla registrace do rezervačního systému pro ni problémem.

Právě takovým lidem pomáhá Iveta Banotová se svou kolegyní ve vstupní hale havířovské nemocnice, kterou dočasně vyměnila za svou kancelář na magistrátu. Za sociální pracovnicí chodí senioři už dva týdny. Někdy ale i volají.

Čtěte také

„Jsou to desítky lidí. Nemám přesný přehled, protože se tady střídáme. Ale ze své zkušenosti – telefonátů dvacet, třicet a osobních kontaktů dvacet,“ vypočítává.

Senioři nejčastěji mívají problémy se samotnou registrací, často totiž vůbec nemají internet.

Pomoc i po očkování

Pomoc ale často hledají i po očkování. „Po tom druhém očkování je generován certifikát, mezinárodní doklad o očkování, který je odesílán na mail uvedený v informovaném souhlase. Dotyčnému přijde devítimístný PIN kód a to bylo hlavním problémem. Řada klientů si nevěděla rady,“ vysvětluje za vakcinační centrum Renáta Tydlačková.

I když se seniorům podaří termín zarezervovat, stává se, že se omluví a nedorazí na něj kvůli momentálnímu počasí.

Spustit audio

Související