Desítky lidí z Ostravska se dnes dobrovolně stanou pokusnými králíky

3. září 2015

Desítky dobrovolníků na Ostravsku se zapojily do zvláštního výzkumu. Vědci na ně dnes napojí speciální přístroj, aby lépe zjistili, co lidé v nejzamořenější části země přesně dýchají.

Do programu se po hlavě pustila i mladá maminka Klára Tidrichová, i když nemá úplně přesné informace o tom, co ji během následujících dnů čeká. Naklání se nad kočárkem se svým synkem, který se právě probudil a spokojeně se rozhlíží.

„Chci, aby se dočkal Ostravska bez smogu. U mé starší dcery se už projevily opakované bronchitidy, už se musí léčit na alergologii,“ říká paní Tidrichová.

Tato maminka se teď stane takovým pokusným králíkem. Nechá si na své tělo zapojit přístroj, který bude nasávat stejný vzduch, jako dýchá ona sama.

„Jsem připravena se přizpůsobit tomu, co bude třeba,“ říká odhodlaně. Na otázku zda se bude s přístrojem i sprchovat nebo ho bude v tu chvíli odkládat, ale nedokáže odpovědět. „Nemám tušení, abych pravdu řekla,“ usmívá se.

„Pokud bych zjistila, že je to velmi vážné, tak bych třeba byla schopna přemýšlet i o přestěhování do jiné lokality. Tady, když je pod mrakem a deštivo, bývá ve vzduchu cítit sirný zápach. A chtěla bych vědět, jaký vliv na zdraví to, co dýcháme, může mít,“ vysvětluje paní Klára Tidrichová.

Kromě údajů z přístrojů desítek dobrovolníků budou vědci pracovat i s dalšími informacemi. Na zahrady několika obyvatel totiž Ústav experimentální medicíny Akademie věd rozmístil nové monitorovací stanice.

Ostravské ovzduší ráno 30. ledna 2012
autor: iha
Spustit audio