Desítky rodin z Doubravy na Karvinsku se bojí vystěhování z finských domků

30. září 2021

Desítky rodin z Doubravy na Karvinsku mají strach z vystěhování. Vlastník dřevěných domků v bývalé hornické kolonii chce totiž začít s jejich rozsáhlou opravou a některé čeká demolice. Lidé si přitom obydlí, kde jsou v nájmu, svépomocí opravili, mají tam zahrádky a nechtějí si zvykat jinde. Takzvané finské domky se u nás začaly masivně stavět v poválečném období a měly mít životnost 30 let.

„Kam mám na staré roky jít? Jsem sama, manžel mi zemřel. Počítám, že půjdu mezi prvními,“ říká s obavami v hlase paní Antonie Chumchalová.

Paní Chumchalová má 83 let, krátce střižené šedé vlasy lemují ustaraný obličej, opírá se o branku upraveného finského domku. Na zahrádce má růže, rajčata, posezení.

„Kde já se budu stěhovat tam a zpátky. Jestli mě vystěhují, tak už se sem nemůžu vrátit. To už by pro mne nebylo,“ dodává.

Za chvíli přijíždí její dcera, přivezla nemocné matce léky. Bydlí hned kousek vedle a taky má strach z vystěhování.

„Člověk nad tím přemýšlí, kam půjde, co půjde. Kam dám všechny ty věci? Je to všechno k pláči. Člověk do toho za ty roky dal tolik peněz... Oni chtějí postavit nové. S tím, že my se tam nastěhujeme. Ale za jakou cenu, kolik to bude stát?“ bojí se žena.

Kolonie finských domků v Doubravě

Generální ředitel firmy Heimstaden Jan Rafaj říká, že finské domky postupně prohlédnou jejich technici a obydlí, která nemají stavební problémy bourat nebudou.

„Pokud bychom s těmi domy nedělali nic, tak by stejně přišli o střechu nad hlavou, protože rekonstrukce se skutečně musí provést. Mnohé z domů jsou ve velmi špatném technickém stavu,“ upozorňuje Rafaj.

Připouští však, že v nově postavených nebo opravených finských domcích zvýší nájemné. „Určitě to ve stejné cenové úrovni nebude. Nájmy jsou tam velmi nízké, nejnižší snad v celé republice v těch lokalitách právě proto, že ty domy nebyly v pořádku,“ dodává.

Podle starostky obce firma slíbila, že do konce listopadu předloží detailnější plány.

Spustit audio