Děti z domovů se vyjely poznat a pobavit do Hrádku

7. březen 2006

Dobře se pobavit a najít nové kamarády. S takovým cílem přijely děti ze dvou dětských domovů a nízkoprahového zařízení na týdenní pobyt v horské chatě Hrádek v Hrádku ve Slezsku na Třinecku. V neděli tam začal projekt 3D.

děti

V horské chatě, která se ztrácí v závějích sněhu, se děti právě připravují na dopolední lyžování. Některé stojí na lyžích poprvé v životě a při zapínání vázání potřebují pomoc dospělých. Jana Svobodová z českotěšínského sdružení AVE, které je jedním z pořadatelů Dnů dětských domovů, říká, že kromě jejich dětí jsou tu i obyvatelé karvinského dětského domova Srdce a domova z polského Těšína. 74 dětí od 6 do 18 let.

"Akci v tomto provedení děláme poprvé. Děláme jednodenní akce a zveme tam děti z dětských domovů ze severní Moravy, které jsou nám schopny a ochotny přijet. Ale tento pobytový s mezinárodní účastí jsme ještě neměli," říká Jana Svobodová.

Nabitý týdenní program plný her má dětem připomenout pohádku Mrazík, říkají děti z Karviné. O kousek dál kluci ve sněhu předvádějí, jak budou odpoledne plavat. Jsou z nízkoprahového zařízení Střep. Michal Vitalis z polského dětského domova se těší na spoustu zábavy. V houfu dětí se nemůže dopočítat těch svých, nakonec dochází k číslu 19. Na setkávání s českými dětmi je zvyklý, spolupracují totiž s dětským domovem v Karviné.

Jana Svobodová dodává, že program je připravený tak, aby se děti mezi sebou poznaly. Klubovnu si už vyzdobily vlajkami. Její kolegyně Blanka Chowanioková od společného pobytu na horách očekává, že se děti taky naučí polsky nebo naopak česky.

Pobyt na horách si děti z dětských domovů užijí až do soboty.

autor: Gabriela Všolková
Spustit audio