Devět Zlatých slavíků za sebou. To je Hana Zagorová

6. září 2021

75. narozeniny slaví zpěvačka, textařka, herečka, moderátorka a scenáristka Hana Zagorová. Nedávno prozradila, že svou kariéru odstartovala z hecu. Aby nezkazila legraci, šla v roce 1963 do soutěže Hledáme nové talenty, kterou nakonec vyhrála.

Říká se jí Hanička Písnička. Vynikající česká zpěvačka, textařka, herečka a moderátorka Hana Zagorová je držitelkou devíti Zlatých slavíků, které získala nepřetržitě od roku 1977 do roku 1985. Během své úspěšné kariéry nazpívala přes 800 písní a ani jedna nezklouzla pod hranici vkusu. Mnohé z nich si také otextovala, například Svatej kluk, Líto je mi líto, Málokdo ví, Setkání, To by nebylo fér nebo Zdá se. Úspěch Hany Zagorové, její stálá pozice mezi deseti nejoblíbenějšími českými zpěváky a už pověstná profesionalita je lícem, rubem je její vážné krevní onemocnění, které jí v minulosti nedovolovalo v určitém období opustit republiku déle než na tři týdny.

Od mládí trpí těžkou poruchou krvetvorby. Přes třicet let musela pravidelně docházet na transfuzní oddělení, aby jí vyměnili krev. Nakonec nemoc přece jen díky léčiteli načas ustoupila. Hana Zagorová po celou dobu věděla, že se pohybuje na hraně mezi životem a smrtí, o své nemoci ale dlouho odmítala veřejně mluvit, protože nechtěla, aby ji někdo litoval. Myslela si, že se nedožije padesáti let.

Původní profesí je herečka, k pěvecké premiéře v soutěži Hledáme nové talenty ji v roce 1963 přemluvil na popud jejího otce slavný kapelník Gustav Brom. 

autor: Jaroslav Kopejtko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.