DIAMO chce urychlit likvidaci nebezpečné hořící haldy v Ostravě

14. prosinec 2020 07:50

Více než 300 stupňů Celsia pár metrů pod povrchem. Tak to vypadá na ostravské haldě Heřmanice, která patří ve městě k největším ekologickým zátěžím. Její likvidaci komplikuje to, že uvnitř stále prohořívá. Státní podnik DIAMO proto zkouší nový způsob, jak haldu ochladit a celou sanaci urychlit.

Technik Martin Kruczek má na kouřící haldě už vyšlapané cesty. Obchází ji se speciálním hloubkovým teploměrem. „Máme tady tři zkušební termometrická pole, kde jsou hloubkové sondy. Měříme, dá se říct, obden,“ říká technik.

Na povrchu je 180 vrtů naplněných speciální směsí. Dole to hoří už desítky let a to se musí zastavit anebo aspoň omezit, jinak je nebezpečné haldu rozebírat. „Pokud se nám podaří vyplnit veškeré volné prostory, tak by to mělo výrazně přispět k zabránění přístupu vzduchu do dané vrstvy a hoření by se přidusilo,“ dodává Zdeněk Cigler, vedoucí odboru sanací ostravského Diama.

Halda Heřmanice má rozlohu přes 60 hektarů. Začala se zavážet už v 19. století. Materiál přestal přibývat po ukončení těžby uhlí v Ostravě v roce 1994.

Podle toho, jak měření dopadne, bude likvidace haldy pokračovat. To znamená odtěžení, roztřídění a opětované uložení na místo. Celkově jsou tady miliony kubíků materiálu.

Co už naopak nefunguje, to je třídící linka přímo tady na haldě. Postavila ji firma Ostravská těžební, která vede právě s Diamem spor o finanční narovnání. Práce na haldě, která začala vznikat téměř před dvěma staletími, to podle Diama ale nezastavilo.

autor: Martin Knitl
Spustit audio

Související